Patryk Kędroń
Przepis na biszkopt o wymiarach tortownicy 26 cm:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowujemy budyń waniliowy z torebki (można zrobić jaki smak się lubi)
- Gotujemy pół litra mleka
- Odlewamy jedną szklankę mleka z pół litra
- Wsypujemy zawartość torebki do szklanki z mlekiem i mieszamy
- Gdy mleko się zagotuje, wlewamy zawartość szklanki z budyniem
- Mieszamy gotujący się budyń przez ok. 1 min.
Następnie kroimy owoce, najlepiej gdyby to były:
- 2 puszki ananasu
- trochę czekolady zmielonej
- zgniecione i prażone orzechy włoskie
- przegotowane rodzynki
Do budyniu dodajemy owoce, czekoladę, orzechy i rodzynki.
Następnie kroimy biszkopt na dwie części, tak aby spód był trochę grubszy niż górna warstwa. Dolną część zostawiamy w tortownicy i nasączamy alkoholem, dodajemy budyń z wszystkimi składnikami, wyrównujemy i kładziemy górną część biszpotu. Deser można zalać galaretką. Ubić bitą śmietanę i formować w kształcie kopca kreta. Posypać drobno zmieloną czekoladą lub kostkami galaretki różnego koloru.