Karmelowe ciasto przełożone chrupiącą masą i słodkim kremem. Bardzo świąteczna, bardzo smaczna propozycja!
Ciasto karmelowe:
750 g Ciasto Karmelowe
375 g jaja
375 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut przy zastosowaniu płaskiego mieszadła. Masę wyłożyć do rantu 60x40 cm, równomiernie rozprowadzić.
Masa migdałowa do zapiekania:
200 g Florentynki Mix
140 g orzechy włoskie
30 g orzechy arachidowe siekane
30 g migdały- słupki
Składniki dokładnie wymieszać, posypać powierzchnię surowego ciasta karmelowego.
Wypiekać w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
Po wypieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto w poprzek na 2 blaty.
Masa kajmakowa:
750 g kajmak
375 g orzechy arachidowe (połówki)
Kajmak lekko podgrzać ( najlepiej w "kąpieli wodnej"), dodać orzechy i wymieszać. Blaty ciasta przełożyć masą, lekko docisnąć. Pokroić na batony o wymiarach ok. 10x4 cm.
Polewa o smaku toffi:
360 g Satina o smaku Toffi
60 g olej
Satinę podgrzewać z dodatkiem oleju w " kąpieli wodnej", ciągle mieszając do czasu całkowitego upłynnienia i powstania jednolitej masy (nie przekraczać temp. 55°C).
Wierzch gotowych batonów pokryć polewą. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Przyrządzanie:
Fantazyjnie udekorować - wg uznania.