...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Produkty i Usługi

Kosz Wielkanocny z barankiem

autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim - uczennica klasy II ZSZ kier. cukiernik: Monika Chorąziak

Surowce:

Koszyk
mąka pszenna typ 500  1000 g
drożdże  50 g
jaja (średnio 1 szt. x 60g)  120 g
cukier drobny kryształ  90 g
mleko (lekko ciepłe)  500ml
masło (roztopione)  50 g
sól  4 g 

Lukier
cukier puder  200 g
woda  20 ml

Wykończenie półproduktu
margaryna (do wysmarowania blachy)  10 g
żółtko jaj  80 g

Baranek
jaja (średnio 1 szt. x 60g)   120 g
cukier drobny kryształ 90 g
masło 110 g
cukier wanilinowy
szczypta soli
mąka pszenna typ 500 140 g
proszek do pieczenia

Wykonanie koszyka:

  1. Mąkę napowietrzyć (przesiać przez sito) do miski, uformować dołek i włożyć tam rozkruszone drożdże, posypać je odrobiną cukru i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.

  2. Po stwierdzeniu, że rozczyn jest już wyrośnięty, dodajemy go do mąki z cukrem i solą- mieszamy, wbijamy jaja i wyrabiamy ciasto drożdżowe dodając stopniowo ciepłe mleko i roztopione masło.

  3. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy odchodzi od rąk i ścianek miski, jest gładkie i błyszczące, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min Ciasto powinno podnieść się i podwoić swoją objętość

  4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić 3 porcje ciasta na 20 równych części i uformować je w wałeczki jednakowej długości (wcześniej jeden przyłożyć do odwróconej miski i sprawdzić długość jaką potrzebujemy na podstawę koszyczka). Upleść z nich siatkę, dwa wałeczki położyć „na krzyż”  i dokładać po jednym wałeczku pionowo i poziomo przeplatając. Żaroodporne naczynie (miseczkę) posmarować na zewnątrz tłuszczem i ułożyć na niej siatkę- docisnąć delikatnie do miski, wyrównać brzegi ostrym nożem odcinając nadmiar ciasta. Z pozostałego ciasta uformować podstawę kosza: dwa wałeczki ciasta skręcić na sznurek i uchwyt kosza (rączkę) dwa wałeczki ciasta, należy postarać się, aby wałeczki były jednakowej grubości.

  5. Uformowaną miskę koszyczka na naczyniu i gotowe elementy do koszyczka-uchwyt i podstaw koszyczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wypiekać w temp 200˚C
    -miskę koszyka 40-45 min.(po 15 minutach przykrywamy folią aluminiową
    -pozostałe elementy upiec na złoty kolor ok. 20-25 min

  6. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta gotowe elementy łączymy napowietrzonym- „ lukrem”, najpierw wypieczoną podstawę do zaschnięcia, a na końcu wypieczony uchwyt koszyczka do zaschnięcia

Wykonanie baranka

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka napowietrzyć na sztywną pianę utrwalić ją z 1 porcji cukru (masa białkowo-cukrowa)

  2. Masło napowietrzyć z reszta cukru (rozetrzeć na gładka masę), dodać żółtka, cukier wanilinowy, sól wymieszać.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać

  4. Masę połączyć z napowietrzonym białkiem delikatnie formę baranka dokładnie natłuścić masłem, wysypać wnętrze bułką tarta, złożyć-zamknąć i wypełnić masą, wyrównać

  5. Piec w temp 180˚C przy włączonej funkcji piekarnika grzanie górne
    i dolne lub 160˚C przy włączonym obiegu powietrza przez 45-50 min.

  6. Po upieczeniu i ostudzeniu delikatnie wyjąć baranka z formy, można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.G otowy wyrób włożyć do upieczonego koszyczka.

 

Kosz Wielkanocny można wypełniać innymi ciastowymi, symbolicznymi
gotowymi wyrobami –figurkami. Oprócz baranka może to być np: zajączek, kogucik, kurka itp.

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe