autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim - uczennica klasy I ZSZ: Katarzyna Jabłońska
Surowce:
kasza manna 170 g
kefir lub jogurt naturalny 250 g
miód naturalny 50 g
jaja (60-70g) 70 g
proszek do pieczenia 8 g
sól ( szczypta)
rodzynki 100 g
powidła 250 g
tłuszcz do formy 10 g
bułka tarta do formy 5 g
-----------------------------
wydajność 1000 g
Wykonanie:
- Kaszę mannę wymieszać z kefirem, dodać miód i jajko. Odstawić na 2-3 godziny
- Po leżakowaniu do ciasta dodać rodzynki, sól i proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszać
- Ciasto-półprodukt wlać do niewielkiej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku o temp 170°C przez ok. 30min (nie dłużej, bo będzie suche)
- Po wypieczeniu ostudzić i przekroić płasko, posmarować powidłami i dekorować
Do wykonania wykorzystano formę silikonową