uczniowie: Aneta Andelt i Paulina Wałęsa
temat pracy: „Łowickie wycinanki” – ludowy symbol charakterystyczny dla województwa łódzkiego
Rodzaj okoliczności: tort na dożynki.
Tort wykonany został na bazie blatów korzennych, przełożony kremem gotowanym z dodatkiem kaszy manny, oblany lśniącą polewą. Elementy dekoracyjne wykonane zostały z barwionej masy cukrowej.
Cały tort, łącznie z dekoracją, jest jadalny.
Po złożeniu i wykończeniu jest wyrobem trwałym, najwcześniej nadającym się do spożycia po jednym dniu.
W opracowaniu projektu i szablonu do wykonania wycinanek skorzystaliśmy z pomocy zaprzyjaźnionego grafika – Norberta Borowskiego.
Uzasadnienie:
Największe i najstarsze tradycje ludowe w województwie łódzkim ma Łowicz. Bajecznie kolorowe tradycyjne stroje - pasiaki, wycinanki oraz pająki – wiszące ozdoby zainspirowały nas do wyboru tematu dekoracji. Najtrudniej było wybrać wzór, który miał znaleźć się na torcie. Skorzystaliśmy z motywów (z kilkudziesięciu), jaki obecnie stolarze wykonujący tradycyjne meble umieszczają na nich jako zdobienia.
Czytając o historii rozwoju cukiernictwa zwróciłyśmy uwagę na ciasto miodowe z dodatkiem przypraw korzennych:
„Toruńscy specjaliści radzili by „wziąć mąkę przednią, miód pszczeli złocisty i korzenne przyprawy wschodnie”, wyrobić ciasto i „możliwie najdłużej przed wypiekiem przechować”. Bowiem im ciasto starsze, tym lepszy piernik. Znane są fakty, iż rozrobione ciasto leżakowało 10-20 lat. W rodzinach piekarzy nie było rzadkością, że ciasto wyrabiano po urodzeniu córki, a wypiekano je na jej wesele.”
Zakłady pracy, w których praktykują uczniowie:
Podczas nauki w szkole zasadniczej Aneta odbywała praktyki w cukierni „Anetka” w Łodzi.
Paulina praktyki odbywa w zakładzie PPH Kuczka Józef w Łodzi.
Osiągnięcia:
• Aneta Andelt zdobyła pierwsze miejsce w szkolnym konkursie na „Najładniejszy mazurek”.
• Paulina Wałęsa zajęła drugie miejsce na etapie wojewódzkim w Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Nauczyciel, opiekun:
mgr inż. Ewa Jatczak