autor: Dypczak Mateusz, uczeń Technikum Uzupełniającego Nr 1 w Żorach
Składniki:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
3-4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
ok 300 ml dżemu kwaśnego (najlepiej wiśniowy)
1-2 jabłka
orzechy włoskie posiekane (ilość – do pokrycia ciasta)
rodzynki
żurawina
Polewa czekoladowa:
125 g miękkiego masła ekstra
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje.
Sposób przygotowania:
- Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Resztę schować do lodówki. Na ciasto, na blaszkę nałożyć dżem wiśniowy, na dżem malutkie kawałki jabłek. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na jabłka. Posypać to orzechami włoskimi. Piec w 180°C około 20 minut. Ostudzić.
- Na chłodny placek wyłożyć rodzynki oraz żurawinę. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.