W tym wydaniu Beata Sadowska daje przepis na zdrowy styl życia i biznes, Natalia Sitarska zdradza, co uratowało DESEO przed kryzysem, a Adrianna Jaworska tłumaczy przyszłość cukiernictwa. Sprawdzamy, dlaczego w piekarniach rośnie popyt na świeżo mieloną mąkę. BONUS: 10 receptur na sezonowe, zdrowe desery, lody i koktajle!
Moda na zdrowy styl życia (obejmujący dietę, aktywność fizyczną i ekologię) rozwija się w najlepsze. Do zmiany myślenia nieustannie dopingują nas m.in. znani ludzie z showbiznesu. Wśród polskich nazwisk uwagę zwraca dziennikarka, podróżniczka, miłośniczka aktywnego stylu życia, autorka książek: „I jak tu nie biegać!”, „I jak tu nie jeść!”. Beata Sadowska, bo o niej mowa, od kilku lat wspólnie z przyjaciółmi rozwija w Gdańsku wegetariańską cukiernię GUGA Sweet i wegańską restaurację GUGA Spicy. Dzisiaj znana dziennikarka opowiada, co sprawiło, że przeszła na zieloną stronę mocy; skąd pomysł na cukiernię i restaurację oraz jak stworzyć miejsce autentyczne, wewnętrznie spójne w oczach konsumenta.
To, że świat z konieczności przechodzi na wege, wskazuje również Adrianna Jaworska. Polska cukierniczka, tłumaczka, współpracownica Jordiego Bordasa, z perspektywy Barcelony patrzy na świat, jego potrzeby i dostrzega wyzwania cukiernictwa przyszłości. Według niej czasy zmieniają się niezwykle dynamicznie i warto wykorzystywać wiedzę, którą przynoszą. – Cukiernictwo wegańskie czy bez cukru pięć lat temu wyglądało zupełnie inaczej niż dziś. Z całą pewnością nawet nie wyobrażamy sobie, jak może wyglądać za kolejnych pięć lat. Tutaj tkwi potencjał! – przekonuje Jaworska i zachęca do sięgania po nowe surowce.
W tym wydaniu poznacie historię DESEO – jednej z najciekawszych nowoczesnych cukierni w Polsce, którą prowadzi najsłynniejsza para blogerów podróżniczych: Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Dlaczego zdecydowali się prowadzić tak trudny biznes, zamiast zbierać kolejne lajki w social mediach? Jakie błędy popełnili na początku działalności, a co ich uratowało przed totalnym upadkiem? I co ważne, jak blog Tasteaway pomógł im wyjść z kryzysu – tego wszystkiego dowiecie się z rozmowy z Natalią Sitarską pt. „DESEO. Po kryzysie nie ma śladu”.
Po fali zakwasowej rewolucji w polskich piekarniach przyszedł czas na kolejną rewoltę. Tym razem manufaktury chleba oszalały na punkcie świeżo mielonej mąki. Celem tych eksperymentów są innowacyjne chleby, które docenia świadomy konsument. W pracowniach piekarzy pojawiają się zatem młynki zbożowe i worki z ziarnami różnych zbóż. Dzięki temu mają oni większą kontrolę nad surowcem, mogą decydować o grubości zmielenia ziarna, a mąka zachowuje wszystkie pożądane składniki odżywcze. To tylko część walorów wymienianych przez piekarzy. Nowy trend w piekarstwie ma również drugą stronę medalu – problem ze zdobyciem czystego ziarna. To jednak nie zastopuje rozpoczętych zmian!
Tradycyjnie, co roku w wydaniu wakacyjnym przygotowaliśmy zestawienie maszyn, urządzeń i wyposażenia dla nowoczesnej piekarni. W jednym miejscu przejrzycie bogatą ofertę rynkową pod kątem urządzeń do przygotowania ciasta, jego rozrostu, formowania oraz wypieku. Koniecznie sprawdźcie!
Wszystkim poszukującym inspiracji – pod względem smaków, nowych surowców – proponujemy 10 fantastycznych receptur na wakacyjne menu. Pod hasłem „Sezonowo (lokalnie), świeżo i zdrowo” zaproszeni goście – cukiernicy, blogerzy, a nawet amerykańska aktorka – pokazali, jak ciekawe, smaczne i zdrowe może być lato.
Zapraszamy do lektury wakacyjnego wydania Mistrza Branży!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
I jak tu nie jeść zdrowo?! Z wizytą u Beaty Sadowskiej w wegetariańskiej GUGA Sweet i wegańskiej GUGA Spicy
Cukiernictwo nowoczesne w tłumaczeniu Adrianny Jaworskiej
DESEO. Po kryzysie nie ma śladu – rozmowa z Natalią Sitarską, współwłaścicielka warszawskiej cukierni
Czas przypomnieć sobie smak czarnej porzeczki!
Mistrz zarządzania
Podwieczorki z Akademią Mistrza – wiosenna edycja zakończona
Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy, cz. 5 – Co zapewni przyszłość rzemieślniczym piekarniom?
Pracownicze Plany Kapitałowe – kiedy wejdą w życie i czy są obowiązkowe?
Mistrz produkcji
Kruche i chrupkie – wafle
Jak uniknąć błędów w produkcji pieczywa?
Najlepszy chleb ze świeżej mąki
Przegląd maszyn i urządzeń 41-47
RECEPTURY NA WAKACJE Sezonowo, świeżo i zdrowo
Imbirowo-kokosowe lody z czarnym sezamem
Mrożone latte z orzechów nerkowca i kurkumy
Ciastko „Baba mojito” (bez laktozy)
Tatar truskawkowo-miętowy z ricottą
Poziomkowe trufle w białej czekoladzie z różowym pieprzem
Czekoladowe doniczki z mascarpone i borówkami
Letnia pralina z limonką
Ciasto z truskawkami (bez cukru, bez glutenu)
Maślane ciasteczka z rumiankiem bezpromieniowym
Cztery zdrowe koktajle z pokrzyw
Flash News
NOWE WYDANIE DOSTĘPNE prenumeracie >>
Zobacz online Katalog reklam (okienko poniżej)
lub pobierz AKTUALNY PDF