W nowy rok wchodzimy w znakomitym towarzystwie – Maciej Rosiński, Michał Iwaniuk i Maciej Wiśniewski podkręcą Wasze ambicje na rozwój i kreacje. My zaostrzymy apetyt na branżowe szkolenia, a także na rzemieślnicze pączki i donuty. Sprawdzimy też jak się robi anielskie ruchańce, rozetki i in. tradycyjne wypieki tłustoczwartkowe.
Na początku nowego roku zachęcamy Was do zuchwałego stawiania sobie poprzeczki wysoko! Wielkie ambicje i ciężka praca zawsze owocują, czego przykładem są aktualni bohaterowie styczniowego Mistrza Branży. Michał Iwaniuk, Maciej Rosiński i Maciej Wiśniewski to nie tylko topowi cukiernicy, znani szkoleniowcy polskiej branży cukierniczej, zdobywcy licznych nagród, ale też autorzy pierwszej polskiej publikacji dla pastry chefów – “Kreacje” (jej premiera w lutym 2020 r.). Nam opowiedzieli o kondycji polskiego cukiernictwa, męskiej przyjaźni i pokorze w zdobywaniu kolejnych szczebli kariery.
Okładkowe trio udowadnia, że posiadanie celów, nawet bardzo górnolotnych, jest dobrym sposobem na samorozwój. Dlatego my również zachęcamy Was do wybierania ambitnych postanowień na ten rok. Jakich nowych technik chcecie się nauczyć? A jakie umiejętności doszlifować? Wszystko jest możliwe, a nawet staje się łatwe, gdy szkolimi się pod okiem właściwej osoby. Jak dopasować szkolenie do swoich potrzeb i poziomu? Temu zagadnieniu poświęciliśmy sporo miejsca w tym numerze. Znajdziecie tu również obszerny przegląd wszystkich miejsc szkoleniowych w kraju.
Z początkiem roku i karnawałowego szaleństwa czujemy też zapach smażonych pączków! Jakich pułpalek uniknąć, by nie popsuć efektu? Jak usprawnić smażenie w pracowni? I jak wyglądają pączki w różnych regionach świata? Tego wszystkiego dowiecie się z artykułu “Król tłustego czwartku”. Nie zapomnieliśmy też o faworkach i najróżniejszych karnawałowych słodkościach. W końcu w karnawale musi być kolorowo, a – jak się okazuje – pączek nie zawsze musi wyglądać jak... pączek, o czym przekonacie się w tekście "Pączek nie musi być nudny".
Z tłustoczwartkowym przepychem szybko kojarzą się donuty. Jak wyglądają i smakują te z najwyższej półki? Budzące skojarzenia z pączkami naszych babć, ale inspirowane nowojorskimi rzemieślniczymi cukierniami i do tego jeszcze z elementami zaczerpniętymi z francuskich receptur… Oto przepis na słodkości przygotowywane przez Kamilę Mroczkowską i Patrycję Jaskólską w warszawskim MOD donuts. Właścicielki tego wyjątkowego miejsca zdradzają swoje sekrety, wśród których szczególne miejsce zajmuje masło. Bardzo duża ilość masła. Bo z nim wszystko smakuje lepiej, jak mawiała Julia Child.
[img]18146[/img]
A my namawiamy was do rozpoczęcia 2020 z Mistrzem Branży w ręku. Bo z nami wszystko jest lepsze i smaczniejsze!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Po prostu kreacje – rozmowa z Maciejem Rosińskim, Michałem Iwaniukiem i Maciejem Wiśniewskim
Z miłości do dobrej jakości – rozmowa z Darią Marszałek, właścicielką Cocoart’s
Czy rolnicy piekący chleb zagrażają małym piekarniom?
30. jubileusz firmy Geth
Mistrz zarządzania
Sukces osiągnięty małymi kroczkami
Umowa rozdzielności majątkowej między małżonkami
Z energią na plusie?
TO I OWO TŁUSTOCZWARTKOWO
Amerykańskie donuty w polsko-francuskiej interpretacji – rozmowa z Kamilą Mroczkowską i Patrycją Jaskólską z MOD Donuts
Nie tylko pączki i faworki, karnawałowe słodkości na świecie
Dekalog głębokiego smażenia
Król tłustego czwartku
Pączek nie musi być nudny
Receptury na tłusty czwartek
Anielskie ruchańce
Oponki kardamonowe
Rozetki
Węzły miłosne
Faworki po śląsku
Receptury firm
Minipączki w czekoladzie
Pączki z KOMPLET Świeżynka 20
Pączki na medal 20%
Pączek Excellence wyborna kompozycja smaku
Minipączki z nadzieniem malinowym Extra
Chleb chrupki – Pełny Kłos Free
Przegląd produktów
Mistrz szkolenia
Apetyt na naukę
Gdzie się szkolić? Przegląd firm szkolących dla cukierników, piekarzy, lodziarzy i dekoratorów – edycja 2020
Flash News
NOWE WYDANIE DOSTĘPNE prenumeracie >>
Zobacz online Katalog reklam (okienko poniżej)
lub pobierz AKTUALNY PDF