Składniki:
400 g mąki pszennej typ 500
150 g cukru pudru
120 g miódu naturalnego lub sztucznego
50 g masła
140 g - 2 jaja
5 g sody oczyszczonej
10 g przyprawy korzenne do piernika
barwnik spożywczy zielony (dekoracja)
cukier puder (dekoracja)
Sposób wykonania:
Ze składników należy zarobić ciasto na stolnicy, aby powstała jednolita konsystencja w bryle. Po wyrobieniu, zawinąć w folię i odłożyć do dojrzewania w warunkach chłodniczych na czas 24 godz. Następnie należy je rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać foremkami trzy wielkości gwiazdek.
Po środku każdej gwiazdki należy wykonać niewielki otwór, który umożliwi nakładanie na specjalnie przygotowane stojaczki upieczonych ciastek. Uformowane ciastka przełożyć na wysmarowane olejem blachy i upiec w średnio rozgrzanym piekarniku ok 180°C, czas pieczenia od 10-15 min w zależności od wielkości i grubości uformowanych pierników.
Po upieczeniu, ostudzeniu pierniczków nałożyć barwnik spożywczy, w tym przypadku zielony i na każdy stojaczek nakładać po trzy gwiazdki poczynając od największej do najmniejszej, tak aby kompozycja przestrzenna utworzyła całość choinki. Na wierzchołku również mocujemy polukrowaną na biało gwiazdę. Zielone gwiazdeczki należy obsypać przesianym cukrem pudrem, co podkreśla zimowy wizerunek choinki, a gwiazda na szczycie nadaje świąteczny symbol świąt.
Sposób wykonania lukru:
Schłodzone białko napowietrzyć (ubić na sztywną lśniącą pianę), stopniowo dodawać podczas ubijania cukier. Po otrzymaniu lśniącej białej masy dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczana. Masa stanie się gęsta o konsystencji śmietany. Nadaje się do wykorzystania w dekorowaniu pierników. Po nałożeniu dekoracji należy odstawić pierniki do wysuszenia.
„Piernikową panienkę ”wykonał zespół w składzie:
Daria Sosnowska i Adrianna Podkościelna - uczennice klasy III ZSZ kier cukiernik Zespołu Placówek Edukacyjna Wychowawczych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Lwówek Śląski pod kierunkiem instruktora warsztatów szkolnych - Alicji Flak
Opis technologiczny: M. Bełza