Karolina Benisz Kl 3 Szkoła Zawodowa w Żorach nr.1 - MAMZ
Ilość porcji: jeden duży domek lub dwa malutkie
Składniki:
0,5 kg mąki
ok. 240 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżki miodu
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
białko
ponad 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1.
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Siekam, by masło było w jak najmniejszych kawałkach.
Krok 2.
Dodaję miód, żółtko i całe jajko. Zagniatam, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Na kilkanaście minut chowam do lodówki.
Krok 3.
Wycinam z papieru szablon i odrysowuję na rozwałkowanym cieście (podczas wałkowania podsypuję mąką).
Wymiary moich dwóch małych domków:
ściana duża: 12 x 8 cm
bok: 8 x 8, wysokość 11 cm,
czyli spady po 5 cm
dach: 15 x 8 cm
Krok 4.
Wycinam okienka i drzwi. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Odstawiam, by wystygło.
Krok 5.
Z białka i cukru pudru kręcę lukier (dość gęsty).
Krok 6.
Sklejam ściany i odstawiam do zastygnięcia.
Krok 7.
Dolepiam dach.
Krok 8.
Dekoruję. Warto w tym celu użyć woreczka strunowego, do którego nakładamy lukier i odcinamy końcówkę worka. Dekorujemy, delikatnie wyciskając zawartość woreczka.
Robię mały wzorek na dachu, boki dekoruję ála cegiełki.
Jeśli któreś okienko czy cokolwiek Wam pęknie, to warto w tym miejscu dla zamaskowania postawić np. choinkę
z pierniczka :). Smacznego!