Składniki:
500 g mąki pszennej Typ 500
400 g cukru pudru
150 g miodu naturalnego lub sztucznego
450 g masła lub margaryny
500 ml. mleka
3 żółtka
10 g sody oczyszczonej
10 g przyprawy korzenne do piernika
100 g polewy czekoladowej (gotowa)
40 g kaszy manna
200 g dżemu porzeczkowego
Sposób wykonania ciasta:
Miód, 200 g masła, mąkę, żółtka, cztery łyżki mleka, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika i 100 g cukru ubić na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na czas 24 godz. Następnego dnia podzielić ciasto na cztery części, każdą należy ułożyć w osobnej foremce (np. foremka – choinka) i wypiec w temp 180°C około 45 min.
W rondlu zagotować mleko i wsypać kaszę mannę, pozostały cukier i gotować do zgęstnienia masy. Następnie wystudzić gotową masę. Masło rozetrzeć na puszysty krem, nie przerywając ucierania, dodać po jednej łyżce (stopniowo) gęstej kaszki. Ucierać na jednolity krem.
Placki piernikowe przełożyć na przemian: dżemem porzeczkowym i przygotowanym kremem. Lekko docisnąć. Na koniec udekorować polewą czekoladową i innymi dostępnymi naturalnymi dodatkami.
Piernikowy przekładaniec sporządzali:
Karolina Reich uczennica klasy II ZSZ kierunek cukiernik i Damian Hutek uczeń kl III ZSZ kier cukiernik z Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Lwówek Śląski pod kierunkiem instruktora warsztatów szkolnych - Alicji Flak
Opis technologiczny: M. Bełza