Startery pszenny i żytni są mieszankami najlepszych szczepów bakterii i drożdży, wyizolowanymi z najlepszych zakwasów piekarskich żytnich i pszennych. Tak wyizolowane mikroorganizmy są hodowane w kontrolowanych warunkach, na specjalnie skomponowanym pod kątem ich wymagań życiowych i jednocześnie sterylnym podłożu. W celu zachowania dłuższej żywotności mikroorganizmy te są następnie umieszczane na specjalnych mieszankach mąk i poddane „uśpieniu” poprzez schłodzenie do temperatury +2 - +6oC.
Startery są produktami żywymi i pomimo przechowywania w niskiej temperaturze, podobnie jak w przypadku drożdży piekarskich, ich żywotność jest ograniczona w czasie.
Użycie startera skraca w piekarni czas przygotowania kwasów żytnich i pszennych, daje pewność zapoczątkowania właściwej fermentacji, gwarantuje powtarzalność kwasów, a tym samym powtarzalność jakości pieczywa.