autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim- uczennica klasy I ZSZ: Katarzyna Kowalczyk
Surowce:
masło lub margaryna 40 g
cukier puder 70 g
mąka pszenna typ 450 80 g
mąka ziemniaczana 40 g
jajo 70 g/1 szt.
proszek do pieczenia 7 g
sól- szczypta
cukier wanilinowy
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Tłuszcz napowietrzyć z dodatkiem cukru pudru, dodać jajko, utrzeć i dodać mąki (pszenną i ziemniaczaną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać cukier wanilinowy.
- Formę kogutka wysmarować od środka tłuszczem.
- Piec w temp 180°C przez 25 min
- Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i dekorować
Wydajność:
gotowy sztukowy wyrób 250g