W dniach 26 -29 października w Stuttgarcie odbędzie się kolejna, 30. edycja Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Südback, druga po targach IBA najważniejsza impreza dla branży piekarsko-cukierniczej w Niemczech.
Podczas targów prezentowane są zarówno sprawdzone, tradycyjne produkty, jak i innowacyjne techniki produkcji, nowatorskie maszyny i urządzenia oraz trendy, które będą obowiązywać w branży w nadchodzącym okresie. Podczas ostatniej edycji imprezy zaprezentowało 700 wystawców, w tym wielu światowych liderów. Wśród wystawców znalazło się 6 firm z Polski. Targi odwiedziło ok. 40 tys. zwiedzających z 80 krajów.
Podczas imprezy prezentowana jest oferta z zakresu surowców, półproduktów i dodatków dla branży piekarsko-cukierniczej, techniki produkcji, maszyn i urządzeń dla branży, wyposażenia dla sklepów z produktami piekarsko-cukierniczymi, kawiarni i cukierni, opakowań i artykułów dekoracyjnych, oprogramowania i systemów kasowych, a także oferta wyrobów piekarniczych i cukierniczych, specjalności i własne marki producentów. Po raz pierwszy zostanie zaprezentowana również oferta dla branży lodziarskiej m.in. surowce do wytwarzania lodów, maszyny do lodów, techniki chłodzenia, witryny do prezentacji oraz wafle i dodatki do lodów.
Oprócz prezentacji szerokiej oferty dla branży przez wystawców, targi Südback przyciągają również ciekawym programem ramowym towarzyszącym imprezie. W tym roku w programie ramowym znajdą się m.in. Forum Trendów w Piekarnictwie obejmujące ciekawe wykłady i prezentacje na żywo dotyczące produkcji i sprzedaży produktów piekarniczych, Forum Trendów w Cukiernictwie dostarczające informacji o nowych technikach i inspiracji dla wytwarzania produktów cukierniczych, kreacji z czekolady i trendów dla branży kawiarnianej.