Katowice znowu na słodko!
Już w najbliższą niedzielę startuje trzecia edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2012. Do Katowic po raz kolejny zjadą specjaliści słodkich i piekarniczych branż, którzy prezentować będą nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania wykorzystywane w produkcji wyrobów i artykułów cukierniczych, lodów i wielorakiego pieczywa. Prezentacja targowa obejmować będzie maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe i dodatki do lodów, dekoracje, wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, bakalie, miód i produkty pszczelarskie, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe, magazynowanie, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe. W programie targów m.in. zorganizowane przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego konkursy branżowe: „Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników” o puchar magazynu Cukiernictwo i Piekarstwo oraz „Konfrontacje Mistrzów”. Dla wystawców konkurs na „Produkt SweetTarg 2012”, „Na Najciekawszy Okolicznościowy Wyrób Piekarski” „Na Najbardziej Interesującą Ekspozycję”. Dla piekarzy przygotowano bezpłatne szkolenie pt. Wymagania minimalne w zakresie BHP maszyn i urządzeń eksploatowanych w przemyśle piekarniczym, wyniki kontroli przeprowadzonych w tej branży w 2011 roku”, organizowane przez Okręgową Inspekcję Pracy w Katowicach. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP na swoim stoisku uruchomipunkt informacyjny w którym pracownicy Izby Rzemieślniczej oraz członkowie Stowarzyszenia będą pełnić dyżury, udzielając bieżących informacji targowych, związanych zarówno z ekspozycją targową, jak i informacji dotyczących działalności rzemieślniczej i branży piekarskiej. W celu dodatkowego zainteresowania zwiedzających problematyką pieczywa i jego wartości zdrowotnej dla konsumenta Izba Rzemieślnicza zorganizuje quiz z nagrodami dla zwiedzających pod hasłem:„Czy wiesz co jesz - wartość zdrowotna pieczywa”.Zostanie również wygłoszony wykład Twórcy Muzeum Chleba w Radzionkowie „O śląskim chlebie, piekarniach i tradycjach”. Zaprezentowany będzie również pokaz nowoczesnej technologii piekarniczej.
Dla odwiedzających liczne pokazy, konkursy i degustacje.