...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • MIWE athlet L

    MIWE athlet L

    athlet L - dla małych zakładów, maks. liczba obsługiwanych komór - 18

    System MIWE athlet odciąża najtrudniejszy etap produkcji: jakim jest za - i wyładunek pieca, usuwa stres i przeciążenia powstające na tym etapie produkcji i gwarantuje bezpieczeństwo.

    UWAGA producenci rzemieślniczy! System MIWE athlet nie oznacza rezygnacji z rzemieślniczej jakości produktów. MIWE athlet nie deformuje nawet najwrażliwszego ciasta (ciasta luźnego), kęsy przekazywane są ostrożnie i w sposób zsynchronizowany, a atmosfera pieczenia jest stała, szybkie i efektywne zasadzanie oraz wyładunek.

    Droga produktów na stół athleta:
    • ręcznie bezpośrednio na stół np. z koszyków garowniczych
    • z poprzecznych aparatów załadowczych bezpośrednio na stół lub taśmę załadowczą
    • automatyczne pobieranie produktów z desek piekarniczych układanych ręcznie na taśmie
    • stacja dokująca odbierająca automatycznie produkty z aparatów zał.
    • stacja MIWE butler- system, który przejmuje produkty z aparatów załadowczych zamiast athleta, który w tym czasie dokonuje załadunku lub rozładunku, a to usprawnia pracę

    Stacja zraszająca: zraszanie przed pieczeniem oraz po pieczeniu

    Automatyczny odkurzacz, pracuje zgodnie z ustawionym czasem

    Ogrodzenie ochronne wokół systemu

    Sterowanie w systemie MIWE athlet XL i XXL: MIWE TC, ekran dotykowy, możliwość zakodowania do 100 programów, opcja połączenia z systemem zdalnie sterowanym, dla MIWE athlet L – sterowanie FP


    Wyładunek:
    • taśma odbiorcza parterowa
    • górna taśma odbiorcza, z systemem przekazu produktów do magazynu
    • wózki rozładowcze - 6 półek z piętrami ustawionymi pod skosem
    • odbiór za pomocą ześlizgu

    Co przemawia za automatycznym załadunkiem pieców?
    1. Uzyskiwana lepsza jakość produktów (przy ręcznym załadunku - różny czas rozpoczęcia pieczenia, zaparowania, utrata ciepła przez otwarte drzwi, przy wyładunku: wszystkie produkty wyjmowane w jednym czasie - idealnie równomierny efekt wypieku)
    2. Oszczędność czasu (krótkie cykle za- i wyładunku)
    3. Redukcja personelu (uniknięcie błędów ludzkich, zbyt długi lub krótki czas pieczenia)
    4. Wydajność: duża ilość pieczywa w korzystnej cenie i dobrej jakości

    Szczegóły:
    1. Wysoka jakość wykonania
    2. Specjalny silnik z własną obudową – gdzie nie dostają się zabrudzenia, automatyczna konserwacja, 1 raz w roku
    3. Mocowanie systemu u góry, lepsza dostępność do pieca bez potykania się o kanty
    4. szyny wpuszczane w podłogę, trwałe, gwarantują lekkie przesuwanie athleta. Mniejsze zużycie energii silnika. Prowadnice rolkowe – same wypychają brud na zewnątrz
    5. Każdy element po złożeniu mieści się w drzwiach o standardowych wymiarach
    6. Ergonomia: wysokość robocza dopasowywana indywidualnie

     

     Nowe możliwości MIWE athlet L
    Rosnące zainteresowanie najmniejszym automatycznym systemem załadowczym pieców wsadowych nie jest zaskoczeniem. Sygnały płynące z rynku były wyraźne, już kilka lat temu okazało się, że brakuje chętnych do pracy w zawodzie piekarza. Niepewna sytuacja kadrowa zmusiła właścicieli do zastosowania rozwiązań podnoszących standardy pracy. Wszak wywiązanie się z umów dostaw (obarczonych karami w przypadku sieci handlowych) i spełnianie oczekiwań konsumentów to zadania priorytetowe.

    Z podobnym wyzwaniem mierzyli się nasi zachodni sąsiedzi. Pomocna okazała się automatyzacja załadunku. Eliminacja najcięższego etapu produkcji – tj. za- i wyładunku – podnosi atrakcyjność miejsca pracy. Dodatkowym atutem automatyzacji załadunku jest jakość produktów, które na pierwszy rzut oka mają równomierny koloryt skórki. Krótki czas załadunku i synchronizacja wyładunku sprzyjają małej utracie ciepła w komorze. Stąd odczuwalne niższe koszty energii.
    Koncepcja redukcji siły fizycznej w załadunku skutecznie realizowana przez system załadowczy MIWE athlet powstała nie tylko z myślą o dużych instalacjach piecowych. Rzemieślnicze zakłady z dwoma, a nawet jednym piecem wsadowym znajdą idealnego partnera w wersji załadunku o skali L. System występuje w tradycyjnych rozmiarach (szer. 120 lub 180, gł. 160 lub 200 cm), może być montowany w lokalu, a wnoszony jest w elementach przez tradycyjne drzwi. MIWE athlet L obsługuje od jednego, montowany wówczas do sufitu lub podłogi, do trzech pieców wsadowych (jako wersja jezdna poruszająca się na prowadnicy wpuszczonej w podłogę). Maksymalna liczba obsługiwanych półek to 18. Obsługa systemu załadunku MIWE nie wymaga specjalnych kwalifikacji. Inwestycja w system automatycznego za- i wyładunku jest przejawem dojrzałego i globalnego myślenia o podnoszeniu atrakcyjności zawodu piekarza. Pracodawca, który inwestuje w park maszynowy, mając na uwadze dobro pracowników, może liczyć na zwrot inwestycji w postaci takich wartości, jak lojalność, rzetelność i uczciwość.

    Planowanie
    Konfigurowanie modelu MIWE athlet L odbywa się indywidualnie, tak by optymalnie wykorzystać powierzchnię zakładu. Często pozorna ciasnota przy reorganizacji ciągu produkcyjnego może okazać się sposobem na poprawę komunikacji i pozyskanie miejsca, dlatego warto rozważyć zlecenie indywidualnego projektu.

    Poniżej 3 propozycje rozmieszczenia pieców z załadunkiem MIWE athlet L.
    1. Najprostszym rozwiązaniem jest za- i wyładunek pieczywa na taśmie stołu athleta, załadunek taśmy może odbyć się przez poprzeczne aparaty załadowcze lub ręczne wykładanie z koszyków.
    2. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest rozstawienie pieców tak, by pomiędzy nimi, na wysokości półek piecowych stanął wózek odbiorczy z ukośnymi półkami przejmujący pieczywo ze stołu athleta. W tej opcji ustawienia wyeliminowany jest odbiór ręczny, a obsługa całego systemu może być nadzorowana przez 1 osobę. Wózek posiada blokadę zabezpieczającą przed spadaniem pieczywa, po jej zwolnieniu zsuwa się ono bezpośrednio do koszy.
    3. Rozwiązaniem zajmującym najmniej miejsca jest umieszczenie taśmociągu na wysokości ostatniej półki piecowej. Dowolnie poprowadzony może mieć swój koniec na „wydawce”. Piece stoją wówczas, dla oszczędności miejsca, blisko siebie. Na taśmie transportowej dodatkowo montowany jest system zraszania chleba. Taśma transportowa bywa zakończona praktyczną zjeżdżalnią, po której upieczony chleb zsuwa się do rąk osoby przekładającej bochenki do koszy.

    Dodatkowe funkcje
    Od niedawna najmniejszy z systemów załadunku na rynku wzbogacany jest w szereg wygodnych opcji.
    1. Dla komfortu obsługi sterowanie FP lub TC może być zdublowane z boku stołu. Rozwiązanie to eliminuje przechodzenie operatora do panelu sterowniczego na słupku. Dla zachowania bezpieczeństwa stół wyposażony jest w specjalną siatkę z czujką dotykową. W razie napotkania na przeszkodę (pozostawiony wózek, osoby pracujące) nie dochodzi do zmiażdżenia, ruch stołu athleta jest przerwany. Opcja jest bardzo wygodna, redukuje czynności obsługi o jeden krok. Sterowanie odbywa się bezpośrednio z miejsca pracy przy stole.
    2. Cenionym rozwiązaniem jest fotokomórka umieszczona na krawędzi tylnej stołu. Zwolniony fragment stołu jest sygnałem do samoczynnego przesunięcia się skokowo taśmy, tak by odbierający mógł sprawnie przejąć pieczywo bez wymuszania ruchu stołu przyciskiem.
    3. W opcji wyładunku na górną taśmę odbiorczą cennym wyposażeniem systemu jest sygnalizacja o zakończeniu programu wypiekowego i gotowości do odbioru. Wówczas stół samoczynnie podjeżdża kolejno do półek. Przy obsłudze dwóch pieców, po skończonym wyładunku pierwszego stół athleta należy przesunąć pod drugi (ew. trzeci) z pieców.
    4. Przy ręcznym odbiorze wypieków ze stołu wygodną opcją jest pomocnicza półka wysuwana spod stołu. Może służyć do umieszczania koszy transportowych, do których odkładane jest gotowe do sprzedaży pieczywo.
    5. W piekarni, w której produkcja odbywa się na peelboardach rozważyć należy opcję ustawienia obok pieców (w miejscu wolnym przeznaczonym np. pod trzeci piec) stołu pośredniego (z wolnym dostępem do strony pieców). Obsługujący może wykładać ręcznie peelboardy z kęsam.
    Podjeżdżający stół podbiera kęsy z peelboardów, przesuwając taśmę skokowo, i odjeżdża z powrotem pod piece, zasadzając przejęte produkty.

    Automatyzacja nie tylko dla przemysłu
    MIWE athlet L dedykowany jest rzemieślniczej piekarni o niedużej produkcji, to racjonalny wybór już przy obsłudze 1 pieca o maks. 6 komorach. W przypadku rozbudowy instalacji o nowe piece system może przejąć obsługę maks. 3 pieców. Dzięki systemowi załadunku stworzone zostają moce przerobowe, które otwierają drogę do zwiększenia wydajności.

    Tradycja a postęp techniczny
    Automatyzacja załadunku nie niszczy cech pieczywa świadczących o ich rzemieślniczej jakości. MIWE athlet L pracuje ostrożnie i w sposób zsynchronizowany, co sprawia, że wszelkie obciążenia mechaniczne zostają ograniczone do minimum. Nawet najwrażliwsze ciasto (luźne) nie deformuje się. Wymierna jest poprawa efektów wypiekowych, gdyż zasadzenie pieca realizowane jest z dokładnością co do sekundy. Nie dochodzi tym samym do utraty energii i czasu przy ponownym rozgrzaniu pieca, więc atmosfera pieczenia jest stała. Produkt jest upieczony równomiernie, a jego jakość powtarzalna. MIWE athlet L eliminuje dodatkowo ludzkie błędy, jak zbyt długi czas pieczenia, nieodpowiednia temperatura, zbyt małe lub zbyt duże zaparowanie.

    Zautomatyzowany system załadowczy sprzyja mniejszemu zabrudzeniu mąką, a czystość w zakładzie utrzymana jest na zdecydowanie wyższym poziomie.

     

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Geth / MIWE
    sprzedawca
    GETH
  • Zakwas Crème de Levain

    Zakwas Crème de Levain

    Wygodny, wszechstronny i bezpieczny aktywny zakwas. Charakteryzuje się wysoką fermentacją podczas produkcji pieczywa oraz długim terminem przydatności.  Gwarantuje niezawodnosć w procesie produkcji dzięki stabilnej fermentacji metabolicznej.

    Zapewnia prawidłową fermentację ciasta i bogaty aromat.

    Autorski proces opatentowany przez Lesaffre gwarantuje wysoce wydają, aktywną biomnasę przez cały okres przydatności produktu.

    Produkt certyfikowany Bio.

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Lesaffre
    sprzedawca
    Lesaffre
  • Uldo Gryczany Plus

    Uldo Gryczany Plus

    Aromatyczne pieczywo o intensywnym smaku i aromacie gryki.

    •     Dzięki dużej zawartości mąki gryczanej, uzyskano pieczywo o charakterystycznym oraz wyrazistym smaku i aromacie gryki, tak cenionym przez konsumentów.
    •     Produkt posiada bardzo szerokie zastosowanie, umożliwia wykonanie różnorodnego asortymentu     w postaci chlebów o różnym kształcie, bagietek, bułek, czy popularnych bajgli.
    •     Pieczywo charakteryzuje się wilgotnym i delikatnym miękiszem, zachowuje świeżość przez długi czas, a także doskonale komponuje się z różnymi dodatkami i posypkami.

     

    Składniki   
    mąka (gryczana (34%), pszenna), siemię lniane, sól, gluten pszenny, słód jęczmienny, substancja zagęszczająca: E412, enzymy: amylaza, ksylanaza; środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy.

      Wartość odżywcza
     
    wartość odżywcza  wartość odżywcza w 100 g mieszanki
    wartość energetyczna [kJ/kcal]: 1376/330
    tłuszcz [g]: 12,6
    - w tym kwasy nasycone [g]: 1,6
    węglowodany[g]:  21,6
    - w tym cukry [g]: 2,4
    błonnik[g]: 23,2
    białko[g]: 21
    sól [g]: 9,6
       

     

    Więcej
  • Pasteryzator do lodów EVOPASTO 60 TELME

    Pasteryzator do lodów EVOPASTO 60 TELME

    EVOPASTO 60 to automatyczny pasteryzator do wysokiej i niskiej pasteryzacji. Prosta budowa i intuicyjna obsługa. Świadomy wybór w atrakcyjnej cenie. Standardowe regulowane grzanie do poziomu pomiędzy 60°C a 90°C i chłodzenie pomiędzy 2 a 6°C. Cykl pasteryzacji 60 litrów trwa ok 2 godziny. Prosta i funkcjonalna elektronika automatycznie dobiera czas grzania w zależności od zadanej temperatury. Zawór spustowy może być całkowicie zdemontowany celem jego mycia i dezynfekcji.

    EVOPASTO 60 zbudowany jest z wysokiej jakości materiałów i podzespołów, pasteryzator TELME zabezpiecza właściwości organoleptyczne pasteryzowanego produktu.

    Użycie płynnego czynnika grzewczego zabezpiecza produkt przed przypaleniem i zapewnia równomierny rozkład temperatury na powierzchni cylindra. Pasteryzatory TELME zapewniają zwiększoną aromatyczność produktów, uwodnienie środków stabilizujących i części stałych, rozpuszczanie cukrów, rozpuszczanie tłuszczów w mieszance i utworzenie jednorodnej zawiesiny, zwiększenie stabilności spasteryzowanej emulsji.

    Obróbka termiczna obejmuje ogrzewanie mieszaniny do 85°C, a następnie schłodzenie do 4°C. Pasteryzatory zapewniają szybkie przeprowadzenie procesu.

    Pokrywa wykonana z stali nierdzewnej może być otwarta celem dozowania składników w dowolnym momencie. Wszystkie części mające kontakt z żywnością mogą być kompletnie zdemontowane celem przeprowadzenia ich czyszczenia i dezynfekcji.

    Proste, funkcjonalne sterowanie elektroniczne posiada "inteligentną" pamięć, która automatycznie powtarza cykl pasteryzacji, gdy zasilanie zostało przerwane.

     

     

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Telme
    sprzedawca
    Polmarkus
  • Mistrz Branży pełny marzec 2018 (Katalog reklam)

    Mistrz Branży pełny marzec 2018 (Katalog reklam)

    SPIS TREŚCI

    Rozmowa Mistrza Branży
    Piwoński. Piekarnia vintage – rozmowa z mistrzem piekarskim Robertem Piwońskim oraz jego córką Małgorzatą
    Chleb jest kobietą – rozmowa z Zosią Barto, właścicielką piekarni Zaczyn
    Nocna sesja z chlebem – kulisy powstania albumu fotograficznego Dariusza Szubińskiego pt. „Bezsenna”

    Edukacja
    Od lat działamy dla młodzieży. 10-lecie MAMZ-u
    Przyjaciele Akademii Mistrza – Ewa Drzewicka  

    Efektywne zarządzanie
    Ludzki pierwiastek życzliwości

    Moda na monoporcje
    Monoporcja w małym mieście, czyli Pani Foremka w Mysłowicach – rozmowa z Sylwią Grodzką-Habą
    Apetyt na luksus
    Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?

    Wielkanoc z pasją
    Receptury na monodesery

    Jajka sadzone na słodko
    Deser ab ovo i ananasowy insert
    Ciastko pistacjowo-porzeczkowe
    Nowa pascha
    Stefanka, czyli mazurek mojej Mamy
    Czekolada z maliną
    Lodowe snacki – czarny bez i biała czekolada
    Cytryna, marcepan i czekolada

    Receptury
    Puszyste wielkanocne muffiny
    Wielkanocny poranek
    Tort wielkanocny
    Muffiny wielkanocne
    Babka piaskowa bez pszenicy
    Kostka pomarańczowa
    Wielkanocny mazurek stefankowy z percepanowym kremem

    Kulisy produkcji
    Piekarnia BIO od podstaw Cz. 1 certyfikat
    Blachy bagietkowe
    Jak minimalizować akryloamid w chlebie?
    Zagrożenia diety bezglutenowej
    Czy można upiec pieczywo bez drożdży (piekarskich)?
    Fritsch Multicut
    Łuskarki do lodu Ziegra – optymalna, powtarzalna jakość wypieków

    Sprzedaż i ekspozycja
    Kulinarna pornografia
    ABC fotografii: Foodporn w praktyce

    Flash News

    Zachęcamy do wykupienia prenumeraty lub numerów archiwalnych.

     

    Indeks reklam
    Agart
    bekuplast
    BioStar
    Comprital Polska
    CSM Polska
    Fritsch Polska
    Geth
    Ibis
    Kandy
    Komplet Polska
    Kruszwica
    Lebo
    Lesaffre Polska
    Libra Polska
    Magorex
    Martin Braun
    Master Martini Polska
    Młyny Szczepanki
    Polmarkus
    Semix
    Targi Polagra-Tech
    Targi Sweettargi
    Uldo Polska
    Uniferm Polska
    Wiesheu Polska
    Zeelandia

    Numer do zobaczenia na ISSUU (okienko poniżej) lub do pobrania (tylko aktualny) w formie PDF>>
    Uwaga! Z uwagi na wielkość pliku pdf (37MB), pobieranie może zająć dłuższą chwilę .

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • KOMPLET Rumba Soft

    KOMPLET Rumba Soft

    100% mieszanka do produkcji kakaowych, ciemnych ciast o smaku czekoladowym i mocno czekoladowej barwie, dająca wiele możliwości i zastosowań. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast biszkoptowo-tłuszczowych, idealnie sprawdzająca się przy produkcji blatów deserowych, babek oraz ciast przekładanych. Dobrze komponuje się z dodatkami typu kremy. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, w tym kakao, w gotowym produkcie udało się uzyskać wyrazisty smak gorzkiej, ciemnej czekolady.

    Więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe