Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team od innych? A na naszej okładce wyjątkowo kreatywny, ambitny i zgrany cukierniczy duet - Łukasz Kaniewski oraz Mariusz Górecki z Szama Słodycz.
Poznańska pracownia cukiernicza Szama Słodycz oferuje torty musowe, wegańskie, makaroniki, ale przede wszystkim niestandardowe torty okolicznościowe. Priorytetem wcale tu nie są jednak same słodkości. A jakość relacji międzyludzkich. O flow i rozwijaniu skrzydeł odpowiada duet odpowiedzialny za dobrą energię w cukierni - Łukasz Kaniewski i Mariusz Górecki, z którymi rozmowę przeczytacie na str. 8.
“Magia jest po drugiej stronie lustra”. Takie hasło znajduję na różowym pudełku, w którym zapakowane są słodkości z katowickiej cukierni Słodki Kafej. Wnętrze, produkty, komunikacja, wizja biznesowa – to miejsce niepowtarzalne pod każdym względem. A o to wszystko dba jego właścicielka, Kalina Korus, z którą rozmawiamy na str. 14
W niewielkim śląskim miasteczku, w Pyskowicach można się napić świetnej jakości kawy i równie znakomitej herbaty oraz zjeść bardzo smaczne wypieki. Pikku Piika to królestwo właścicielki kafejki, młodziutkiej Idy Kwiecień. Napisać, że jest tam magicznie, wydaje się banałem, ale akurat nie w tym przypadku. Nazwa i atmosfera panująca w tym miejscu tę wyjątkowość potwierdzają. Co właściwie znaczy tajemnicza nazwa i skąd wiedza o prowadzeniu lokalu cukierniczego u studentki? Opowiada właścicielka na str. 20.
Nieodłączny element każdego tortu. Idealny to tynkowania, dekorowania i przekładania. Krem to półprodukt o jednorodnej strukturze i konsystencji. Po sporządzeniu nie są poddawane obróbce cieplnej, dlatego są nietrwałe. Charakteryzują się puszystością, delikatnością oraz dobrą smarownością w temperaturze pokojowej. Ile właściwie mamy rodzajów kremów? Jakie błędy można popełnić przy ich produkcji? Wgryźcie się w pierwszą część kompendium wiedzy na str. 28.
Latem Polacy uwielbiają jeść dania z grilla, gofry i lody. Choć w miejscowościach turystycznych budek oferujących świderki nie brakuje, często w każdej smakują one dokładnie tak samo. I kojarzą się z niekoniecznie dobrej jakości mrożonym deserem. Katarzyna i Grzegorz Chorąży postanowili stawić czoła stereotypowi, że świderki to synonim niskiej jakości i nijakiego smaku. Stworzyli własne receptury i podbijają rynek autorskimi lodami pod szyldem Ice Cream Dream, o którym piszemy na str. 34.
Nigdzie indziej nie ma tak silnej kultury picia herbaty jak w Chinach czy Japonii. To co dla wielu Europejczyków jest chwilą przyjemności, w tych krajach zyskało status ceremonii. Tradycje uroczystego picia herbaty sięgają jeszcze XV wieku, a ich korzenie mocno oplecione są filozofią i religią. Jak wygląda taki rytuał? Zapraszamy do lektury na str. 38 koniecznie przy filiżance herbaty.
Zapomnijcie o croissantach bogato nadzianych kremem pistacjowym! Internet został właśnie opanowany przez viralowe filmy z rogalikami z nadzieniem… ciasteczkowym. Crookie to połączenie croissanta z klasycznymi amerykańskimi ciasteczkami (cookie) z kawałkami czekolady. Na pomysł takiej hybrydy wpadł francuski piekarz Stéphane Louvard, właściciel Boulangerie Louvard, zlokalizowanej przy Rue de Châteaudun w 9. dzielnicy Paryża. Czy taki wypiek przyjmie się u nas w Polsce? Zastanawiamy się na str. 44.
Coraz więcej firm decyduje się na wprowadzenie do swojej oferty roślinnych produktów. Wielu producentów branży cukierniczej i piekarniczej zauważa potrzebę zaspokojenia rynku właśnie takimi wyrobami. Specjalista od roślinnych słodkości i wypieków, Wojciech Starowicz rozważa czy zmiana produktów na roślinne wersje i wprowadzanie do oferty wegańskich odpowiedników to proces trudny i czy każdy da sobie z nim radę. Od czego zacząć? Odpowiedzi na te kwestie i pytania szukajcie na str. 52.
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY
Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >
Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.