...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsze bagietki, croissanty, sandwicze, czyli Święto Chleba w Paryżu!

W maju od 28 lat w Paryżu odbywa się Święto Chleba, podczas którego organizowane są konkursy na charakterystyczne dla francuskiej kultury kulinarnej wypieki. Wybiera się najlepsze bagietki, croissanty, a ostatnio także kanapki rzemieślnicze. Nagrodzone piekarnie i cukiernie zyskują po zwycięstwie renomę i nowych klientów.

„Święto Chleba” (La Fête du Pain) w Paryżu zostało zorganizowane po raz pierwszy w 1996 roku z inicjatywy Jeana-Pierre’a Raffarina – wtedy ministra Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Handlu i Rzemiosła. Jedynie podczas pandemii zawieszono dwie edycje święta. W tym roku event miał miejsce od 11 do 19 maja. Ważnym dniem podczas tego święta jest 16 maja, dzień św. Honoriusza, we Francji patrona piekarzy i cukierników. Celem święta jest zintegrowanie środowiska profesjonalnych rzemieślników i pasjonatów dobrych wypieków. W ten sposób co roku oddaje się hołd rzemieślniczej, codziennej pracy, bez której chyba nikt nie wyobraża sobie życia. W tym czasie paryski bruk przed katedrą Notre Dame tętni życiem. Odbywają się konkursy, degustacje, warsztaty, dni otwarte w niektórych piekarniach. 

 



Anna Hildago i Xavier Netry

W tym roku uroczystości zostały otwarte przez panią mera Paryża - Annę Hidalgo, która wręczyła nagrodę dla najlepszej bagietki wypiekanej w stolicy Francji. Konkurs odbył się wcześniej, ale zwycięzca Xavier Netry z piekarni „Utopie”, nagrodę odebrał właśnie podczas La Fête du Pain. Co ciekawe w konkursie startował już po raz czwarty. Tym razem ze znakomitym skutkiem.  – Trzeba wykazać się wytrwałością i udało się – mówił zwycięzca – Bagietka będzie codziennie w Pałacu Elizejskim (to m.in. jedna z nagród dla piekarza, dostarczanie pałacowi prezydenckiemu przez rok pieczywa – przyp. red.). To prawdziwy zaszczyt dla rzemieślnika. To trudny zawód – przyznaje Netry – Życie towarzyskie wtedy zanika. Zacząłem pracować w piekarnictwie bardzo wcześnie, trochę z potrzeby, ale stało się to potem moją pasją


Najlepsza bagietka rzemieślnicza we Francji 2024 roku

 



Podczas La Fête du Pain rozstrzygnięto konkurs na Najlepszą Bagietkę Rzemieślniczą we Francji (nie mylić z konkursem na Najlepszą Bagietkę w Paryżu, to dwa różne konkursy). W tym roku zwycięzcą został Nicolas Ledoux, z gminy Citers, z regionu Bourgogne-Franche-Comté. Konkurs zorganizowała już po raz 10-ty La Confédération de la Boulangerie et Boulangerie-Pâtissierie Française, czyli Francuska Konfederacja Piekarnictwa i Cukiernictwa. Na czele jury stał Pascal Barillon. Oceniano jak zwykle smak i wygląd miąższu oraz skórki, stopień wypieczenia i napowietrzenie ciasta. – Jestem bardzo dumny – powiedział po ogłoszeniu wyników Nicolas Ledoux. Tuż po przyznaniu tytułu musiał podwoić produkcję bagietek. – Mam nadzieję, że ten tytuł przyczyni się do mojej większej rozpoznawalności. Jak przyznaje czasy są ciężkie, po odjęciu kosztów produkcji i kosztów pracy, niewiele zostaje jako czysty zarobek za ciężką pracę – podkreśla. Małym bonusem wygranej było to, że szukając od roku pracownika, teraz znalazł go w ciągu tygodnia. Nicolas Ledoux zamierza pod koniec maja zorganizować uroczyste spotkanie - degustację, by fetować wygraną. Następny cel jaki sobie postawił, to udział w konkursie na najlepszego croissanta. 

Najlepszy croissant 

 


Pozostając w tematyce croissanta, kolejny konkurs rozgrywany w ramach Święta Chleba dotyczył właśnie tego wypieku. W tym roku zwycięzcami zmagań na Najlepszego Croissanta du Grand Paris (tak brzmi pełna nazwa) została piekarnia "La Maison Doucet” z Paryża z 12 dzielnicy, reprezentowana przez Georges’a et Océane Doucet (ojciec z córką). Konkurs na najlepszego croissanta był zorganizowany podczas święta już po raz 23. Sześćdziesięciu profesjonalistów oceniało - jak zawsze - wypieczenie, kształt, wygląd, regularność, listkowanie ciasta, teksturę, smak i zapach. Przedstawiciele zwycięskiej piekarni z Maison Doucet skomentowali wygraną – U nas piekarnictwo to więcej niż zawód. To historia rodziny i historia pasji. Uczestnicząc w konkursie pracowaliśmy nad każdym detalem, udoskonalaliśmy receptury z pełną dbałością i dyscypliną. Nasz produkt to owoc pracy grupowej między ojcem a córką - powiedział Georges Doucet.

Najlepsza kanapka rzemieślnicza!

Konkurs na najlepszego sandwicha rzemieślniczego zorganizowano po raz pierwszy. Kanapka stała się niezbędnym produktem w każdej piekarni. Piekarnie rzemieślnicze przykładają dużą wagę do jakości swojej kanapki i do tego, z czego jest skomponowana. Do konkursu stanęło 15 kandydatów. Każdy kandydat przygotowywał trzy sandwiche w trzech kategoriach: wegańskiej, mięsnej i z owocami morza. Zwycięzcą został Dorian Kintzinger, piekarz z Colmar. Konkurs miał pokazać, że kanapka może oryginalna i zasługuje pieczołowite przygotowanie.

 


Plakat tegorocznego Święta Chleba nawiązuje swoją tematyką do igrzysk olimpijskich, które za kilka tygodni będą mieć miejsce w Paryżu. Grafika pokazuje, jak ważnym produktem jest chleb dla sportowców ze względu na swoje właściwości odżywcze.

Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji