autor: Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.
RECEPTURA
Składniki
1000 g Giubileo Cioccolato (COMPRITAL)
400 g cukru
2500 g mleka 3,2%
200 g śmietany 33%
140 cukru gronowego (COMPRITAL)
Odważamy mleko i śmietanę do garnka i zaczynamy gotować, ciągle mieszając. Przygotowujemy cukier, cukier gronowy oraz Giubileo Cioccolato, łączymy z mlekiem. Gotujemy wszystkie produkty do temperatury 85°C.
Przy wyciąganiu lody przelewamy cienkimi paskami Variegato Monello, najlepiej z rękawa cukierniczego. Przesypujemy pokruszonymi ciastkami, kilka ciastek możemy włożyć w lody (element dekoracji).
Ciastka
300 g Tuorlo Vivo (COMPRITAL)
650 g cukru
10 g soli
20 g skórki z limonki
650 g masła
900 g mąki
30 g proszku do pieczenia
Dobrze połączyć żółtka Tuorlo Vivo, cukier, sól i skórkę z limonki z miękkim masłem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pozostawić w lodówce.
Zagnieść wszystkie składniki i znów zostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wałkować ciasto na grubość 4-5 mm, wycinać metalowym ringiem średnicy 3-4 cm.
Piec w temperaturze 180°C około 15-20 min.
Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska. Zajmuje się przygotowaniem, produkcją i sprzedażą lodów rzemieślniczych. Nasi technolodzy uczestniczyli w otwarciach najlepszych lodziarni w Polsce, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem.