...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Szkoła Artystyczna, materiał promocyjny

Formowanie liści z ciasta martwego

Z pozoru proste do wykonania liście nie od razu dają się ujarzmić początkującym dekoratorom. Wystarczy jednak opanować podstawy, które prezentuję poniżej, by szybko dojść do poziomu mistrzowskiego i tworzyć bardziej złożone kompozycje.

Zapraszam na lekcję 4 – nie aż tak barwną jak kwiaty, ale równie ważną. Dla przypomnienia Ciasto martwe >>

 

1. Z rozwałkowanego na grubość 2-3 mm kęsa ciasta – za pomocą foremki metalowej lub plastikowej – wycinamy kształt liści.


 

2. Do odwzorowania unerwienia liścia można użyć specjalnej silikonowej formy. Formy przy­ciskamy delikatnie, żeby ostre krawędzie nie przecięły ciasta, tylko odcisnęły na nim wzór.

 



3. Liście można również przygotować ręcznie, robiąc nacięcia w odpowiednich miejscach pla­stikowym lub metalowym nożykiem.



4. Inne, większe liście uzyskamy poprzez łą­czenie pojedynczych liści w wachlarz, a na­stępnie scalenie przy użyciu większych form silikonowych do odwzorowania struktury liścia, co widać na fotografii



5. Ukształtowane liście umieszczany na po­miętym papierze pergaminowym. W ten spo­sób otrzymujemy oryginalny kształt. Gotowe dekoracje suszymy/wypiekamy w temperatu­rze 100-180oC.



6. Aby liście wyglądały ładnie, barwimy je przy użyciu aerografu (kolorystyka do­wolna).



7. Tak przygotowanymi liśćmi dekorujemy eksponaty oraz chleby okolicznościowe.


mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji