...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Szkoła Artystyczna, materiał promocyjny

Formowanie liści z ciasta martwego

Z pozoru proste do wykonania liście nie od razu dają się ujarzmić początkującym dekoratorom. Wystarczy jednak opanować podstawy, które prezentuję poniżej, by szybko dojść do poziomu mistrzowskiego i tworzyć bardziej złożone kompozycje.

Zapraszam na lekcję 4 – nie aż tak barwną jak kwiaty, ale równie ważną. Dla przypomnienia Ciasto martwe >>

 

1. Z rozwałkowanego na grubość 2-3 mm kęsa ciasta – za pomocą foremki metalowej lub plastikowej – wycinamy kształt liści.


 

2. Do odwzorowania unerwienia liścia można użyć specjalnej silikonowej formy. Formy przy­ciskamy delikatnie, żeby ostre krawędzie nie przecięły ciasta, tylko odcisnęły na nim wzór.

 



3. Liście można również przygotować ręcznie, robiąc nacięcia w odpowiednich miejscach pla­stikowym lub metalowym nożykiem.



4. Inne, większe liście uzyskamy poprzez łą­czenie pojedynczych liści w wachlarz, a na­stępnie scalenie przy użyciu większych form silikonowych do odwzorowania struktury liścia, co widać na fotografii



5. Ukształtowane liście umieszczany na po­miętym papierze pergaminowym. W ten spo­sób otrzymujemy oryginalny kształt. Gotowe dekoracje suszymy/wypiekamy w temperatu­rze 100-180oC.



6. Aby liście wyglądały ładnie, barwimy je przy użyciu aerografu (kolorystyka do­wolna).



7. Tak przygotowanymi liśćmi dekorujemy eksponaty oraz chleby okolicznościowe.


mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji