...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zakład Piekarniczo Cukierniczy Wysłucha, materiał promocyjny

Ślonskie maszkety w nowym wydaniu

autor: Krzysztof Wysłucha, mistrz cukiernictwa, Cukiernia Wysłucha

Górny Śląsk to moja mała ojczy­zna. Tutaj mieszkam z rodziną, tutaj prowadzę cukiernię. Mamy swój język, tradycje i zwyczaje. Także kuchnia śląska oferuje bogactwo potraw i smaków. Pośród słodkich wyrobów chyba najbardziej charakterystyczne są szpajza i kopa.

Szpajza to puszysty mus ustabili­zowany żelatyną, który konsysten­cją przypomina nieco dzisiejsze delikatniejsze ptasie mleczko. W zależności od regionu Górnego Śląska dominowały smaki cytrynowy, agrestowy, czekoladowy lub wiśniowy. Z kolei kopa (nazwa wywodzi się od „kopca”, „góry”) to odpieczone blaty kokosowe przekładane warstwowo z kre­mem i bakaliami. Całość pokrywa warstwa śmietany posypanej wiórkami czekolady. Obydwa te desery najczęściej gościły na sto­łach podczas hucznych uroczystości, takich jak wesela, pierwsze komunie święte czy odpusty. Zwykle podawane były jako deser po sutym obiedzie.
Od czasu do czasu serwuję ją naszym konsu­mentom w nowej formie, nie zmieniając jed­nak smaku, który  zawsze jest najważniejszy.

 

RECEPTURA NA 10 MINIŚLONSKICH MASZKETÓW

Blat kokosowy
200 g wiórków kokosowych
350 g białka
270 g cukru

Ubić białko, dodając cukier pod koniec ubijania. Ubitą masę połączyć z wiórkami. Wyłożyć na blachę i odpiec.

Krem russel z alkoholem
100 g jaj
150 g cukru
500 g masła/margaryny kremowej
50 g spirytusu
35 g kakao

Ubić jaja, dodać stabelerowane masło/mar­garynę kremową.

Bita śmietana do dekoracji
600 g śmietany kremówki
90 g cukru
10 g żelatyny
90 g wody

Ubić śmietanę i połączyć z rozpuszczoną żelatyną i cukrem.
Z odpieczonego blatu kokosowego wy­ciąć krążki o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć w rantach, przekładając kremem i dużą ilością bakalii.
Poszczególne blaty mocno nasączyć pon­czem alkoholowym. Na poskładane mini­torciki kokosowe wyszprycować śmietanę. Schłodzić.

Szpajza
80 g żółtek
120 g białka
100 g cukru
80 g czekolady deserowej
40 g żelatyny
50 g wody
50 g spirytusu

Białko ubić. Żółtka utrzeć z cukrem w ką­pieli wodnej. Podgrzać masę do tem­peratury ok. 70oC. Następnie do prze­studzonej masy dodać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec połączyć z roz­puszczoną żelatyną.
Gotowym musem wypełnić czekolado­we półkule.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji