...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Smaki Chorwacji - Burek

autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Chorwacja to niesamowite miejsce, pełne słońca i królewskich oryginalnych smaków. Wybór potraw jest tak duży, że nie sposób wyjechać z tego kraju bez prawdziwych kulinarnych doznań. Różne wpływy historyczne, kulturowe i cywilizacyjne, jakie przewijały się na przestrzeni wieków, wymieszały się na tym terenie. Za sprawą tego swoistego kotła nie można w ogóle określić, co jest typowo chorwacką potrawą. Ale warto się inspirować!

   Burek – to nie pies, jak mogłoby się wydawać...   

 

Jednym z przykładów takich potraw z kulturowego tygla jest burek. Burek wywodzi się z kuchni Imperium Osmańskiego, od  słowa biirk – zwijać, zawijać. Po raz pierwszy przyrządzono ją prawdopodobnie w tureckiej Anatolii. Następnie poprzez kontakty ludności zamieszkującej kraje śródziemnomorskie burek przedostał się także do kuchni bałkańskiej. Paradoksalnie, to właśnie w kuchni bałkańskiej, a nie tureckiej, stał się bardziej popularny. W Turcji, wyparty przez kebab, nie występuje tak często jak na Bałkanach.

Burek jest rodzajem pieczonego placka zrobionego z ciasta filo lub yufka (ciasto bardzo podobne do ciasta francuskiego) oraz nadzienia. Kształty i smak nadzienia zależą od regionu i wyobraźni piekarza. Na Bałkanach najczęściej spotykane burki wypełniane są białym serem, szpinakiem, mielonym mięsem z cebulą lub ziemniakami z pieprzem. W Chorwacji miałem okazję zasmakować okrągłego burka, krojonego na cztery trójkątne części, tak jak pizzę. Piekarz, z którym rozmawiałem w miejscowej piekarni, zdradził mi recepturę i pokazał, jak wyrabia się ciasto.

RECEPTURA


 Ciasto
400 ml wody
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli

ok. 50 g smalcu do posmarowania ciasta na burkę

Nadzienie
500 g sera feta
500 g serka kremowego
1 jajko
szczypta soli

Sposób obróbki ciasta do złudzenia przypominał czynności żonglującego ciastem pizzermana. Poprzez podrzucanie spłaszczony kęs ciasta „rozwałkował się” w powietrzu i przypominał dużą „płachtę” bardzo, ale to bardzo cienkiego, wręcz przejrzystego ciasta. Następnie piekarz delikatnie przesmarował ciasto smalcem, złożył na cztery części i nałożył farsz serowy. Czynność tę powtarzał 3 razy, po czym kolejne warstwy układał w okrągłej formie.  

   Rožata na deser  

 

To, co króluje w chorwackich kawiarenkach czy cukierniach, to rožata. Smakiem i sposobem przygotowania przypomina crème caramel. Specjał ten swą nazwę zawdzięcza słynnemu regionalnemu likierowi Rozulin (likier różany) i właśnie poprzez dodanie tego likieru deser ten ma niepowtarzalny smak. Podawany jest z bitą śmietaną lub lodami. Czasami serwuje się go również z samym sosem czekoladowym. Dla tych, którzy tęsknią za tym deserem, podaję recepturę.

RECEPTURA

900 g śmietany
100 g likieru – najlepiej różanego, nadaje się również wiśniowy
450 g żółtka
150 g jaj
320 g cukru
240 g cukru do skarmelizowania

Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Trzeba jedynie pamiętać, aby dno zalać wcześniej przygotowanym karmelem. Następnie trzeba wypełnić foremkę kremem i zapiec w kąpieli wodnej, identycznie jak crème brûlée czy crème caramel. Po odpieczeniu schłodzić, a najlepiej zmrozić.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji