Poznaj wyróżnioną recepturę na efektowny sernik autorstwa Anety Sawczenko.
Baza bezbarwna:
4 galaretki przezroczyste
Masa do zająca:
250 ml mleka
12 g żelatyny
1/4 wody do rozpuszczenia żelatyny
barwniki spożywcze
Masa sernikowa:
Ser twarogowy Piątnica
32 g żelatyny
aromaty
opcjonalnie - barwniki spożywcze
190 g cukru
Przygotować galaretkę przezroczystą i wlać do przezroczystego naczynia. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać ją do mleka. Tak przygotowaną mieszankę barwić barwnikami i napełnić strzykawę, po czym wtrzykiwać masę (za pomocą zwykłej medycznej igły) od spodu galaretki na odpowiednią głębokość, tak aby uzyskać kształt zajączka, który ma być 3D. W ten sam sposób przygotować kwiatki, wykonując odpowiednie ruchy ręką, używając strzykawki i igły. Łyżeczką wycinać kształt jajek i malować je zabarwioną masą mleczną. Gdy zajączek jest gotowy, na galaretkę wylewać masę sernikową z wyżej wymienionych składników.