autor, uczeń: Artur Hałasik, nauczyciel prowadzący: Agata Wójcik
RECEPTURA
Ciasto
0,5 kostki margaryny
2 jajka
220 g cukru
400 g mąki
0,5 łyżeczki sody
sok i skórka z 1 pomarańczy
Margarynę rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Pomarańcze sparzyć. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać sok i skórkę z pomarańczy, mąkę, sodę, połączyć, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać.
Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
150 g cukru
16 g cukru waniliowego
0,5 kostki margaryny
4 łyżki budyniu śmietankowego
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, wystudzoną margarynę, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Ciasto równomiernie rozłożyć na tortownicy o średnicy 28 cm lub na formie o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na nie masę serową, piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 1 godzinę.
Mus brzoskwiniowy
1 puszka brzoskwiń
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki budyniu waniliowego
150 ml wody
Brzoskwinie zmiksować na gładką masę, dodać sok z pomarańczy, wymieszać, zagotować razem z sokiem. Budyń rozmieszać z wodą i dodać do gotującego się musu. Gotować przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, odstawić do ostygnięcia. Lekko ciepły mus wyłożyć na sernik.