autor: Lesaffre
Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura podstawowa
SKŁADNIKI
Masa Makowa
1000 g mieszanki masy makowej
500-600 g wody
Wymieszać mieszadłem ramowym płaskim na szybkich obrotach przez
5 minut do równomiernego połączenia składników. Pozostawić na 10 min do spęcznienia.
Strucle makowe
300 g Ciasta Panneto Lesaffre
350 g Masy makowej Lesaffre
Ciasto drożdżowe Panneto
1000 g mąki pszennej typ 500
200 g mieszanki Panneto Lesaffre
200 g cukru
200 g tłuszczu
60 g drożdży Perfekta Złota Lesaffre
400 g wody
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji. Po 20 min przebić ciasto, mieszając je przez 30 sekund na wolnych obrotach. Pozostawić na kilka minut do odpoczynku. Następnie na ciasto wyłożyć Masę makową Lesaffre i uformować strucle. Fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności 80% przez 40 min. Posmarować wodą, jajkiem lub inną substancją nabłyszczającą. Wypiekać bez zaparowania w temp. 200°C przez 40 min.
Warto wiedziećMieszanka Masy makowej Lesaffre gwarantuje najszybszy, najprostszy i najbardziej pewny sposób na uzyskanie smacznej i dobrej jakościowo masy makowej. Masa makowa swój niezwykły smak i aromat zawdzięcza zastosowaniu najwyższej jakości mielonego maku niebieskiego. |