...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSiPKZ w Zielonej Górze, materiał promocyjny

Świąteczny tort z niespodzianką

autor uczeń: Patryk Horbowy, nauczyciel prowadzący: Piotr Dubec

RECEPTURA

Biszkopt okrągły
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Białka oddziel od żółtek, ubij na puszystą pianę, dodaj cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj ani nie wykładaj papierem). Przelej gotową masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut (można sprawdzać wykałaczką, piec do momentu suchej wykałaczki).

Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika, formę z ciastem spuść z wysokości kolan na podłogę. Odłóż do całkowitego ostygnięcia.

 

Biszkopt zielony
2 szklanki mąki (240 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
8 jajek
2 szklanki cukru kryształu (400 g)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącego mleka (120 ml)
1 łyżeczka zielonego barwniku spożywczego

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Jajka wbij do miski, mieszaj mikserem do momentu uzyskania gęstej masy. Dodaj cukier i mleko, miksując dalej, dodaj barwnik spożywczy. Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając drewnianą łopatką.

Na dwóch metalowych blaszkach rozłóż papier do pieczenia. Rozlej masę po równo, delikatnie rozsmarowując po całej blaszce. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia.



Krem x 2 (jeden bez barwnika)
2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego

Śmietankę wlej do miski, miksuj mikserem (uważając, aby się nie zważyła), dodając cukier puder i czerwony barwnik.

Wykonanie
Biszkopt podziel na 3 równe części, 1/3 wycinając wzdłuż. Wycięte paski z jednej strony posmaruj kremem. Posmarowane paski roluj, łącząc wszystkie w jedną całość.

Okrągły biszkopt rozdziel na dwie części. Na jednej połóż zwiniętą roladę jako podstawę, drugą częścią nakryj. Całość posmaruj białym kremem, dokładnie rozsmarowując go dookoła i na górze. Górną część tortu obłóż czerwonymi żelkami i kolorowymi cukierkami. Boki oklej rozwałkowaną i pociętą na równe paski masą cukrową.
Tort jest gotowy. Życzę smacznego!



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje


 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji