25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu
MistrzBranzy.pl
Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail:
dane@mistrzbranzy.pl
Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce
prywatności.
Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji
międzynarodowej.
Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub
ograniczenia przetwarzania.
Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na
przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu
na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane
decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Formy ze stali kwasoodpornej to od ponad 12 lat wybór najlepszych piekarzy na rynku, którzy dbają nie tylko o dobry skład pieczywa, ale również o wypiek w materiałach z „pełnym atestem” (w przeciwieństwie do aluminium i AluSteel formy ze stali kwasoodpornej posiadają atest do kontaktu z potrawami kwaśnymi).
Wzmacniane formy kwasoodporne marki Korzeniewscy są dostosowane do potrzeb klientów i w całości spawane (NIE zgrzewane!).
Myjki komorowe typu XWW to najlepsze myjki na rynku, nagrodzone 2 Złotymi Medalami targów Polagra 2021.
Posiadają najsilniejszy układ mycia na rynku dzięki zastosowaniu obrotowych głowic myjących, w efekcie osiągają najwyższą wydajność i jakość mycia. Występują w wersji na posadzkę z najazdem, oraz zagłębionej bez najazdu, mogą być w wersji przelotowej z dodatkowymi drzwiami, posiadają wszystkie rodzaje ogrzewania: parowy, elektryczny, gazowy, olejowy, posiadają sterowanie cyfrowe bądź analogowe.
Średnica platformy obrotowej od 1250 do 2500 mm, korpus izolowany, możliwość instalacji automatycznego filtra obrotowego.
Wyjątkowe ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o domowym smaku. Ciasto jogurtowe to wysokiej jakości koncentrat do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych.
Używając naszej mieszanki przygotować można doskonałe ciasto o delikatnym, wilgotnym miękiszu, które stanowi bazę dla wielu ciast.
Główna zaletą Ciasta jogurtowego jest szybkość i prostota przygotowania – wszystkie składniki łączy się razem i miesza przez 5 minut. Ciasto ma niepowtarzalny smak, który kojarzy się z domowymi wypiekami.
Wykorzystując koncentrat Ciasta jogurtowego tworzyć można szereg propozycji, od prostych babek po wykwintne ciasta. Koncentrat doskonale zachowuje się w połącze-niach z owocami, bakaliami, marcepanem czy kakao. Możliwości są nieograniczone i zależą tylko od fantazji cukiernika.
Trio bułek grillowych o odmiennym charakterze do rozmaitych koncepcji smakowych przez cały rok. Połączenie trzech różnych bułek do rozmaitych koncepcji kulinarnych!
Bułka Classic z mąką kukurydzianą idealna jako dodatek do dań lub jako codzienne pieczywo
Bułka z kiełkami pszenicy, posypana kaszą manną najlepiej sprawdzi się jako bułka do burgerów
Bułka fińska z ziarnami pasuje zarówno do dań wegetariańskich jak i mięsnych
W tym wydaniu Beata Sadowska daje przepis na zdrowy styl życia i biznes, Natalia Sitarska zdradza, co uratowało DESEO przed kryzysem, a Adrianna Jaworska tłumaczy przyszłość cukiernictwa. Sprawdzamy, dlaczego w piekarniach rośnie popyt na świeżo mieloną mąkę. BONUS: 10 receptur na sezonowe, zdrowe desery, lody i koktajle!
Moda na zdrowy styl życia (obejmujący dietę, aktywność fizyczną i ekologię) rozwija się w najlepsze. Do zmiany myślenia nieustannie dopingują nas m.in. znani ludzie z showbiznesu. Wśród polskich nazwisk uwagę zwraca dziennikarka, podróżniczka, miłośniczka aktywnego stylu życia, autorka książek: „I jak tu nie biegać!”, „I jak tu nie jeść!”. Beata Sadowska, bo o niej mowa, od kilku lat wspólnie z przyjaciółmi rozwija w Gdańsku wegetariańską cukiernię GUGA Sweet i wegańską restaurację GUGA Spicy. Dzisiaj znana dziennikarka opowiada, co sprawiło, że przeszła na zieloną stronę mocy; skąd pomysł na cukiernię i restaurację oraz jak stworzyć miejsce autentyczne, wewnętrznie spójne w oczach konsumenta.
To, że świat z konieczności przechodzi na wege, wskazuje również Adrianna Jaworska. Polska cukierniczka, tłumaczka, współpracownica Jordiego Bordasa, z perspektywy Barcelony patrzy na świat, jego potrzeby i dostrzega wyzwania cukiernictwa przyszłości. Według niej czasy zmieniają się niezwykle dynamicznie i warto wykorzystywać wiedzę, którą przynoszą. – Cukiernictwo wegańskie czy bez cukru pięć lat temu wyglądało zupełnie inaczej niż dziś. Z całą pewnością nawet nie wyobrażamy sobie, jak może wyglądać za kolejnych pięć lat. Tutaj tkwi potencjał! – przekonuje Jaworska i zachęca do sięgania po nowe surowce.
W tym wydaniu poznacie historię DESEO – jednej z najciekawszych nowoczesnych cukierni w Polsce, którą prowadzi najsłynniejsza para blogerów podróżniczych: Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Dlaczego zdecydowali się prowadzić tak trudny biznes, zamiast zbierać kolejne lajki w social mediach? Jakie błędy popełnili na początku działalności, a co ich uratowało przed totalnym upadkiem? I co ważne, jak blog Tasteaway pomógł im wyjść z kryzysu – tego wszystkiego dowiecie się z rozmowy z Natalią Sitarską pt. „DESEO. Po kryzysie nie ma śladu”.
Po fali zakwasowej rewolucji w polskich piekarniach przyszedł czas na kolejną rewoltę. Tym razem manufaktury chleba oszalały na punkcie świeżo mielonej mąki. Celem tych eksperymentów są innowacyjne chleby, które docenia świadomy konsument. W pracowniach piekarzy pojawiają się zatem młynki zbożowe i worki z ziarnami różnych zbóż. Dzięki temu mają oni większą kontrolę nad surowcem, mogą decydować o grubości zmielenia ziarna, a mąka zachowuje wszystkie pożądane składniki odżywcze. To tylko część walorów wymienianych przez piekarzy. Nowy trend w piekarstwie ma również drugą stronę medalu – problem ze zdobyciem czystego ziarna. To jednak nie zastopuje rozpoczętych zmian!
Tradycyjnie, co roku w wydaniu wakacyjnym przygotowaliśmy zestawienie maszyn, urządzeń i wyposażenia dla nowoczesnej piekarni. W jednym miejscu przejrzycie bogatą ofertę rynkową pod kątem urządzeń do przygotowania ciasta, jego rozrostu, formowania oraz wypieku. Koniecznie sprawdźcie!
Wszystkim poszukującym inspiracji – pod względem smaków, nowych surowców – proponujemy 10 fantastycznych receptur na wakacyjne menu. Pod hasłem „Sezonowo (lokalnie), świeżo i zdrowo” zaproszeni goście – cukiernicy, blogerzy, a nawet amerykańska aktorka – pokazali, jak ciekawe, smaczne i zdrowe może być lato.
Zapraszamy do lektury wakacyjnego wydania Mistrza Branży!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
I jak tu nie jeść zdrowo?! Z wizytą u Beaty Sadowskiej w wegetariańskiej GUGA Sweeti wegańskiej GUGA Spicy Cukiernictwo nowoczesne w tłumaczeniu Adrianny Jaworskiej DESEO. Po kryzysie nie ma śladu – rozmowa z Natalią Sitarską, współwłaścicielka warszawskiej cukierni Czas przypomnieć sobie smak czarnej porzeczki!
Mistrz zarządzania
Podwieczorki z Akademią Mistrza – wiosenna edycja zakończona Kiedy Twoja firma potrzebuje pomocy, cz. 5 – Co zapewni przyszłość rzemieślniczym piekarniom? Pracownicze Plany Kapitałowe – kiedy wejdą w życie i czy są obowiązkowe?
Mistrz produkcji
Kruche i chrupkie – wafle Jak uniknąć błędów w produkcji pieczywa? Najlepszy chleb ze świeżej mąki
Przegląd maszyn i urządzeń 41-47
RECEPTURY NA WAKACJE Sezonowo, świeżo i zdrowo
Imbirowo-kokosowe lody z czarnym sezamem Mrożone latte z orzechów nerkowca i kurkumy Ciastko „Baba mojito” (bez laktozy) Tatar truskawkowo-miętowy z ricottą Poziomkowe trufle w białej czekoladzie z różowym pieprzem Czekoladowe doniczki z mascarpone i borówkami Letnia pralina z limonką Ciasto z truskawkami (bez cukru, bez glutenu) Maślane ciasteczka z rumiankiem bezpromieniowym Cztery zdrowe koktajle z pokrzyw