...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Apfelstrudel - smak lodów 2023

Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej: uwielbianego strudla jabłkowego.

Receptura roku! - jabłka, rum, cynamon i rodzynki sułtańskie 

 


Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga lodożerców skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej - strudla jabłkowego. Z okazji święta zachęca się wszystkich producentów lodów do użycia receptury na wybrane lody oraz interpretowania jej na swój własny sposób. Ta oryginalna składa się z śmietankowej bazy z miąższem jabłkowym i odrobiną rumu, olejku cytrynowego oraz cynamonu. Jest też dodatek porzeczek, najlepiej ciemnych i – co niemniej ważne – bułki tartej! Apfelstrudel to dość starożytna receptura: początki tego deseru – dosłownie „jabłkowego wiru” – prawdopodobnie sięgają Arabii, zanim został przyjęty w Egipcie, Palestynie, Syrii i Turcji. Uważa się, że jest to odmiana starożytnej tureckiej słodkości zwanego baclavą: wydaje się, że to sułtan Sulejman Wspaniały, po podbiciu Węgier w 1526 r., sprowadził ten przepis dalej do Europy Środkowej. Następnie Austriacy zajęli Budapeszt, anektując Węgry, a wraz z tym przepis przeniósł się do Wiednia, gdzie stał się bardzo modny w arystokratycznych salonach, zanim przepis został ostatecznie opublikowany w 1827 roku w słynnej Wielkiej Wiedeńskiej Księdze Kucharskiej Anny Dorn pod nazwą Apfelstrudel. Istnieje kilka różnych lokalnych przepisów na Apfelstrudel, opartych w szczególności na naturalnych składnikach występujących w każdym regionie, od Austrii i Węgier po Trentino-Alto Adige, Veneto i Friuli-Wenecja Julijska, z których każdy produkuje własną wersję.

źródło >>> KLIK!


 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji