autor: PLUS
RECEPTURA
Składniki
1000 g mleka
140 g drożdży
460 g cukru kryształu
500 g jaj
840 g oleju Maestro Świeżość
50 g mączki migdałowej
2500 g mąki pszennej
15 g soli
200 g namoczonych rodzynek
140 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
------------------------
Razem: 5845 g
Naważka mała forma do babki z kominem: 365 g Temp. garownika: 35°C Wilgotność: 75% Czas garowania: 35 minut Temp. odpieku: 180°C Czas odpieku: 35-40 minut Ubytek na wadze: około 8%
Sporządzić rozczyn: do dzieży wsypać drożdże, dolać połowę mleka podgrzanego do około 25°C, dodać 1/5 cukru i dosypać tyle przesianej mąki, aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Oprószyć delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Olej Maestro Świeżość podgrzać do około 25°C. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część letniego mleka, jaja, cukier oraz mąkę pszenną i mączkę migdałową wymieszane z solą. Dokładnie wymieszać, pod koniec dodać podgrzany olej Maestro. Wyrabiać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zostawić w dzieży, aż zacznie lekko rosnąć. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół, przerobić, podzielić na kęsy. Wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem formy, wstawić do garownika. Wyrośnięte babki odpiec. W misce przygotować pomadę wodną, maczać do połowy przestudzoną babkę, dekorować skórką cytrynową lub migdałami. Smacznego!
Dystrybutor: PPU Plus Sp. z o.o. ul. Tuwima 98, Łódź tel. 42 674 69 45; 42 674 52 24 e-mail: zamowienia@plus.biz.pl www.plus.biz.pl