W maju 2024 roku Poczta Francuska wyemituje znaczek z bagietką jako grafiką. W ten sposób Francuzi chcą podkreślić wyjątkowość tego pieczywa i jego miejsce w kuchni i kulturze Francji.
Autorem rysunku bagietki na znaczku jest Stéphane Humbert-Basset. Szacuje się, że Francuzi zjadają 12 milionów bagietek dziennie (źródło: klik!) Ta podłużna bułka to ikona francuskiego stylu życia i celebracji posiłków, która już dawno przekroczyła granice Francji i stała się popularnym pieczywem w wielu krajach na świecie, zawsze kojarząc z francuskim, kulinarnym szykiem. W 2022 roku została wpisana przez UNESCO na listę światowego niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Szefowa UNESCO – Audrey Asoulay powiedziała wtedy, że „bagietka to codzienny rytuał, strukturalny element posiłku, synonim dzielenia się i zabawy”. „Ważne jest, aby te nawyki społeczne nadal istniały w przyszłości” – dodała. Dla prezydenta Francji Emanuela Macrona bagietka jest częścią tożsamości jego kraju. Bagietkę zaczęto wypiekać w XIX wieku ze względów praktycznych. Po prostu było zapotrzebowanie na pieczywo, które można zjeść bez krojenia go nożem. Znaczek pojawi się w sprzedaży 16 maja, we Francji jest to dzień wspomnienia św. Honoriusza, tamtejszego patrona piekarzy, młynarzy i cukierników.
K.Sz.