Magazyn Hipoalergiczni po raz kolejny przyznał certyfikaty dla produktów o szczególnych aspektach zdrowotnych i wyjątkowej jakości. W kategorii pieczywo został nagrodzony chleb bezglutenowy autorstwa Bogdana Smolorza.
Podobne artykuły
Jakość - szansą na przetrwanie małych młynów (i rzemieślniczych piekarni)?Co o pradawnych zbożach sądzą naukowcy?Pradawne zboża - Magiczny orkiszSerwis Hipoalergiczni jest adwokatem konsumentów, weryfikuje składy chemiczne, rzetelność deklaracji producenta na etykiecie, ważność certyfikatów oraz przydatność produktu. Spośród setek przetestowanych przez redakcję nowości, wyłonione zostały produkty poszczególnych kategorii, które są bezpieczne oraz funkcjonalne dla człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem grupy osób z alergiami, nietolerancjami i astmą.
Certyfikaty przyznawane są corocznie od 2013 r. W tym roku wyłoniono 5 produktów, które zostały uznane za ważne, przełomowe, prozdrowotne i przydatne. Są to zarazem wyroby ekologiczne, etyczne i nie mające żadnego negatywnego wpływu zarówno na zdrowie człowieka, jak i na środowisko naturalne. Wyróżnienia przyznano po obradach jury, które w ocenie brało pod uwagę takie kryteria jak: bezpieczeństwo produktu, aspekt ekologiczny, kraj pochodzenia, a także posiadane certyfikaty i realny wpływ na komfort życia alergików i astmatyków.
W kategorii pieczywo certyfikat został przyznany chlebowi wybornemu autorstwa Bio Piekarza, Bogdana Smolorza. Bezglutenowy wypiek w składzie zawiera, min. mąkę z komosy ryżowej, mąkę gryczaną, ryżową, kasztanową, jaglaną i skrobię z tapioki.
Hipoalergiczni >>> KLIK!