...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Chleb w ujęciu artystycznym na Międzynarodowym Festiwalu Fotografii Kulinarnej w Paryżu

W Paryżu trwa Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej, którego tematem przewodnim jest chleb 19 uczestników prezentuje swoje zdjęcia, które oddają hołd bochenkom, pracy piekarza oraz pokazują, jakie uczucia wywołuje kawałek chleba.

Chleb to nie jedynie zwyczajny produkt, ale coś, co działa na wyobraźnię od tysięcy lat. Karmi nasze ciało, ale wzbudza także zainteresowanie wśród artystów – fotografików. Dlatego tematem przewodnim 14 edycji Międzynarodowego Festiwalu Fotografii Kulinarnej jest właśnie bochenek chleba. Nad festiwalem czuwa Rodolphe Landemaine, piekarz – rzemieślnik, założyciel Maison Landemaine. Celem festiwalu jest pokazanie, jaką wartość stanowi chleb w życiu społecznym. Temu służy fotografowanie bochenków, zboża, z jakich powstają, mąki wykorzystywanej do pieczenia oraz etapów wypieku.

 


Od produktu pierwszej potrzeby do produktu  przyjemności

Jean – Pierre PJ Stéphan, jeden z założycieli i organizatorów wydarzenia stwierdził, że wpisanie bagietki oraz rzemieślniczej sztuki piekarskiej na listę UNESCO jako Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości zainspirowało go, by oddać artystyczny hołd pieczywu. Dodał, że „Dawniej chleb był kojarzony z żywnością dla ludzi biednych, przypominał ciężkie czasy, kiedy nie było na śniadanie tartinek z masłem i konfiturą, a jednie kawałki razowego pieczywa maczane w zupie. Dziś dostał wiatru w żagle, a tradycja wypieku ponownie jest ceniona. Kładzie ona nacisk na wymiar religijny i symboliczny tego uniwersalnego pokarmu, jakim jest chleb. Od produktu pierwszej potrzeby stał się produktem sprawiającym przyjemność w jedzeniu”.

Do konkursu zgłosiło się 19 fotografów, którzy sfotografowali chleb i wszystkie uczucia, które wiążą się w wypiekiem, przygotowaniem i ze spożywaniem pieczywa. Festiwal uzyskał wsparcie organizacji m.in. Francuskiej Konfederacji Piekarnictwa i Cukiernictwa,  „Ambasadorów  Chleba” oraz młynów Grands Moulins de Paris. Na festiwalu spotykają się również młodzi adepci piekarstwa, którzy mają okazję przekonać się, że na ich codzienną pracę można spojrzeć z dużą wrażliwością, nobilitując  ich zawodowi, który kiedyś nie miał należnego miejsca w społeczeństwie. Steven Kaplan, amerykański historyk chleba stwierdził, że chleb powinien mieć wyjątkowy odbiór emocjonalny. Tak dla osób go wyrabiających, jak i dla konsumentów. Tegoroczna edycja Festiwalu Fotografii Kulinarnej sprostała temu wyzwaniu. 

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji