– Tego sukcesu nie zawdzięczam tylko sobie – powiedział Roman Ciążyński, świeżo upieczony Piekarz Roku 2014 (na zdjęciu po prawej). Certyfikat i rzeźbę w kształcie bochenka chleba odebrał wspólnie z braćmi Piotrem i Pawłem podczas drugiego dnia Święta Chleba i Piernika w Jaworze.
Podobne artykuły
XXIV Święto Chleba w Gdańsku – pochwała chleba na kwasieKatowicka Izba Rzemieślnicza nagrodziła najlepszychPodkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuW sobotę 30 sierpnia, tuż przed 17.00, na Rynku w Jaworze poznaliśmy nowego Piekarza Roku 2014. Kiedy wiceprezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Lech Jędryka wyczytał nazwisko Romana Ciążyńskiego, rzemieślnik z Gostynia nie mógł ukryć wzruszenia. Nawet w tym dniu miał wsparcie swoich braci. I tak jak wspólnie prowadzą firmę od 25 lat, tak razem pojawili się na scenie, na której burmistrz Jawora Artur Urbański wręczył im certyfikat Piekarza Roku oraz rzeźbę w kształcie bochenka chleba. Ciążyńscy otrzymali również bon o wartości 3500 zł, ufundowany przez firmę Polmarkus.
Wielkopolski mistrz piekarstwa i cukiernictwa Roman Ciążyński w zawodzie pracuje już 41 lat. Od 25 lat w Gostyniu działa Piekarnia „R&P Ciążyńscy”, którą Pan Roman prowadzi wspólnie z braćmi Piotrem i Pawłem. Na terenie miasta funkcjonują dwa zakłady: piekarnia oraz piekarnia-ciastkarnia. Firma rozwija się dynamicznie, co jest efektem nie tylko wdrażania nowoczesnych urządzeń w produkcji, zmianom w zarządzaniu i marketingu, ale też wprowadzania do oferty innowacyjnych produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami.
Ciążyńscy mogą się pochwalić szerokim asortymentem (ponad 40), w tym chlebem biskupiańskim, chlebem gostyńskim oraz chlebem „ciur-ciur” (z orzechami i naturalnym karmelem). Ten ostatni zdobył wyróżnienie w Jaworze podczas Międzynarodowych Targów Chleba w 2011. W tym roku, ogłoszonym rokiem bł. Edmunda Bojanowskiego, Roman Ciążyński opracował specjalną recepturę na bułkę „edmundówkę” (z mąki graham, z dodatkiem smalcu, skwarków i cebuli). Warto dodać, że edmundówki promowały VI Ogólnopolskie Święto Chleba w Gostyniu, które organizował Roman Ciążyński wspólnie z Aleksandrem Dolczewskim.
Nasze gratulacje!
Więcej o Piekarzu Roku, Romanie Ciążyńskim, i jego firmie wkrótce w najnowszym wydaniu „Mistrza Branży”.