Stowarzyszenie „Pro Carpathia” jako jedyny podmiot z Polski wzięło udział w międzynarodowych targach pieczywa Kruste & Krume Brotfestival, 23 marca 2019 r., na terenie Marx Halle w Wiedniu. Udział w targach był możliwy dzięki pomocy Klastra Podkarpackie Smaki oraz Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Podobne artykuły
XVIII Radomskie Święto ChlebaFestiwal Chlebów Świata – zapowiedzi programoweTu chleba nie zabraknie. III edycja Festiwalu Chlebów Świata„Podkarpackie Smaki” to marka promująca region podkarpacki jako obszar o bogatym dziedzictwie kulturowym oraz kulinarnym. Klaster Podkarpackie Smaki został utworzony w 2013 r. przez producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" oraz inne podmioty z województwa podkarpackiego.
Kruste & Krume to prawdziwe święto piekarzy, na które zjeżdżają nie tylko najlepsi rzemieślnicy z całej Austrii, ale także np. ze Słowacji, Słowenii, Węgier. Wiele tradycyjnych piekarni ma tam swoje stoiska. Polacy pojawili się tam po raz pierwszy, gdzie promowali w Wiedniu podkarpackie (i nie tylko) tradycje piekarnicze. – Skoro nas zaproszono, to i my zaprosiliśmy najlepsze podkarpackie piekarnie z tradycyjnymi, regionalnymi, a także ekologicznymi wyrobami do udziału w tym przedsięwzięciu. Aż sześć z nich to członkowie Klastra Podkarpackie Smaki, do tego dobraliśmy jeszcze biszkopty jarosławskie z dwóch firm z Jarosławia oraz pieczywo trwałe, m.in. precle z Rzeszowa – mówi Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.
Na targach znalazły się wyroby takich producentów, jak:
Piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie,
Piekarnia Radosna Twórczość w Boguchwale,
Piekarnia „G. W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński w Mielcu,
Piekarnia Grażyna Kiełtyka we wsi Łężany k. Krosna,
Piekarnia „Baszpol” we wsi Grzegorzówka (gm. Hyżne),
Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch w Rzeszowie,
Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia,
Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”- Pajda sp. z o.o. w Jarosławiu,
Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa,
Piekarnia Drzewna „ANMAR” z Rogóżna k. Łańcuta.
zdjęcia: FB/Podkarpackie Smaki
Ewa Siuda-Szymanowska