22-24 kwietnia br. w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego w Warszawie już po raz trzeci odbędzie się Festiwal Chlebów Świata.
Podobne artykuły
Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuXVIII Radomskie Święto ChlebaFestiwal Chlebów Świata – zapowiedzi programoweTo już trzeci rok z rzędu, gdy chleby wracają na festiwalowe stoły. Idea Festiwalu ani trochę nie spowszedniała, a jedynie nabrała na świeżości; organizatorzy z ogromną pieczolowitoscią zadbali o najdrobniejszy szczegół, a doświadczenie dwóch poprzednich edycji pomogło w udoskonaleniu formy tego ciekawego wydarzenia.
W programie III Festiwalu
Festiwal Chlebów Świata – w salach lekcyjnych prezentowane będą pokazy przygotowania chleba takich jak: lawasz, piady, pity, pizzy, shoarmy, chapati, piernika. Równoległe pokazy będą trwały do 45 minut, tak by uczestniczący mogli zobaczyć inne prezentacje chlebów w kolejnych salach. Organizujący cogodzinną prezentację własnej tradycji nie ponoszą kosztów.
Wystawa chlebów świata – świeże chleby przeznaczone na wystawę będą przyjmowane w dniach 19-22 kwietnia br. Zgłaszający chleby nie ponoszą żadnych kosztów.
Jarmark Chlebów Świata – na zewnątrz budynku i na korytarzach szkoły będzie można kupić różnego rodzaju chleby świata, mąkę i dodatki oraz sprzęt potrzebny do domowego pieczenia.
Organizatorzy spodziewają się, że w ciągu trzydniowego Festiwal odwiedzi ok. 15 000 osób.
Fascynacja chlebem, jego powszedniością na całym świecie, różnorodną formą, sposobem przygotowania, spożywania, znaczeniem symbolicznym, religijnym są niewyczerpanym źródłem inspiracji. Festiwal chce zawalczyć o wskazanie należnego chlebowi miejsca w kulturze i historii kulinariów. Obecność czy nawet wszechobecność chleba upoważnia do tego, by od dziecka po seniora, mówić o nim i kultywować to wszystko, co pięknie się z chlebem kojarzy.
Oprócz opowieści o walorach kulturowych i edukacyjnych, dobrze jest usiąść przy stole i być degustatorem różnych chlebowych wypieków. Festiwal Chlebów Świata jest po temu najlepszą okazją. To tutaj smak, zapach, wrażenia wzrokowe domagają się, by sięgnąć po kęs chleba, by raczyć się pajdą, ażeby posmarować kromkę. To może być dla Państwa jedyna okazja, by skosztować chleba z najdalszych zakątkow świata.
Zapraszamy nie tylko do obejrzenia kolekcji wszystkiego, co wiąże się z piekarnictwem i uczestnictwa w bogatym programie piekarniczych laboratoriów, ale także do wspólnej biesiady.
Termin: III edycja Festiwalu Chlebów Świata, 22-24 kwietnia 2016 r., codziennie od godz. 10.00 do 17.00.
Miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Grabskiego, ul. Ratuszowa 13, k. Dworca PKP Warszawa Wileńska.
Dodatkowe informacje: Cezary Kopczyński, tel. 22 297 57 80,ck@polskiemedia.org oraz Marek Traczyk, tel. 22 22 50 111, wawa@polskiemedia.org.