...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladowa francuska Wielkanoc

Francuska Wielkanoc nie może obyć się bez czekolady. Jest ona stałym elementem tych świąt daleko bardziej niż w Polsce. Francuscy chocolatierzy przygotowują wyszukane asortyment, by zaskoczyć konsumentów i nadać właściwą oprawę świętom.

Pierwszego dnia Wielkanocy we Francji trwa „polowanie na czekoladowe jajka”, czyli szukanie przez najmłodszych słodkich jajek schowanych w domu bądź w ogrodzie. To coroczna tradycja, której naprzeciw wychodzą producenci dostarczając przeróżne czekoladowe figurki.

Dom Bernachon

Dom Czekolady Bernachon z główną siedzibą w Lyonie zaproponował klientom czekoladowe ryby oraz inne stwory morskie. Są one projektu Marion Chauvin – plastyczki i scenografki. Ponadto klienci mogą nabyć już gotowe „słodkie” pudełeczka z zajączkami i małymi jajeczkami. Smakosze czekolady na pewno w zachwyt  wprawi figurka czekoladowej kury, siedzącej w gnieździe, które kształtem przypomina tort o nazwie Prezydent, od kilkudziesięciu lat flagowy produkt cukierni Bernachon. Na ten charakterystyczny dekoracyjny element składają się postrzępione, cieniutkie płatki czekolady, które świetnie nadają się do imitowania gniazda. Sam tort goście cukierni uznają za szykowny i bardzo francuski.

 



Pierre Marcolini

Równie finezyjny i elegancki w swoich wyrobach jest Pierre Marcolini. Słynny Belg na Wielkanoc przygotował drobne pralinki w kształcie zajączków i ptaszków. Nie można także przeoczyć jego pięknych, błyszczących, prawie wypolerowanych, jajek wielkanocnych w kilku kolorach. Czekoladowe jajka mają  zachwycającą oprawę. Są sprzedawane na małej podstawce. Dodatkową ozdobą jest kolejne jajko - niewielkie, płaskie, z chrupiącą posypką, dołączone do głównej atrakcji, czyli dużego jajka. Wrażenie robią śliczne, nadziewane czekoladki wielkanocne: zajączki i jajeczka. Są niewielkie, o smakach: orzechowym, waniliowym, słony karmel i suszonych owoców. Są bardzo starannie wykonane i zapakowane w eleganckie pudełko. Cieszą oko i podniebienie. Zestawów pralinek jest kilka. Główną ich atrakcją są właśnie smakowe nadzienia. 

 


Kura, jeżyk i pisanka

Z kolei Jean – Paul Hévin postanowił trochę urozmaicić swój czekoladowy zestaw, wprowadzając do sprzedaży nie tylko kurę, ale także czekoladowego jeżyka i oryginalne, czekoladowe jajka, bo słowo „pisanka” nie funkcjonuje w języku francuskim, nie ma także tradycji ozdabiania jajek. Królują jajka czekoladowe. Jedno z nich, wyprodukowane u Jean – Paula Hévin,  nawiązuje do Paryża, do świateł miasta. Jest z czekolady Grand Cru z Kamerunu, 70 %. Wokół tej figurki znajdują się latarnie, a na wierzchu kolor jajka jest słoneczny, żółty. Inne czekoladowe jajko ma piękne elementy ażurowe, wygląda jak wyhaftowane w czekoladzie, z delikatnymi różowymi ozdobami. Nawet czekoladowa kura od takiego mistrza jak Jean-Paul Hévin prezentuje się wyrafinowanie. To impresja na temat kury dziobiącej ziarna. Można u niego kupić czekoladową kurę tradycyjną i tę bardziej oryginalną. 

 


K.Sz.



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji