1-2 października br. Poznań był gospodarzem pierwszego Światowego Kongresu UIBC – organizacji jednoczącej piekarzy i cukierników na całym świecie, zrzeszającej 300 tys zakładów rzemieślniczych z 40 krajów! Był to ważny i przełomowy kongres dla obu branż ze względu na podjęte tematy i planowane działania – podkreślają eksperci
Podobne artykuły
Zdobądź wejściówki na targi Polagra Food 2020Wigilia Piekarzy w PoznaniuArt of Taste ODWOŁANYNa przełomie września i października do stolicy Wielkopolski przyjechały władze UIBC – prezes Peter Becker, prezes deputowany Gerhard Schenk oraz sekretarz generalny José María Fernández del Vallado na czele 60 delegatów. Byli wśród nich rzemieślnicy z Brazylii, Meksyku, Tajwanu, Francji, Hiszpanii, Węgier, Rosji, Irlandii, Holandii, Szwajcarii, Japonii, Finlandii, Szwecji oraz z Niemiec. W tym gronie nie zabrakło polskich przedstawicieli – prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisława Butki oraz prezesa honorowego Andrzeja Szydłowskiego (prezydenta Światowej Unii Piekarzy UIB w latach 2002-2004), a także prezesa Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP Leszka Truskolawskiego.
W ramach Kongresu zorganizowano spotkanie prezydium UIBC, jak również zamknięte obrady aż 6 komisji problemowych, m.in. ds. organizacyjnych, ekonomii i polityki socjalnej, marketingu czy też kształcenia zawodowego. Ważnym punktem programu był otwarty panel dyskusyjny pt. „Ścieżki promocji pieczywa”.
2 października br. w konferencji prasowej podsumowującej Kongres UIBC wzięli udział (od lewej): honorowy prezes SRP RP Andrzej Szydłowski, prezes MTP Andrzej Byrt, prezes SRP Stanisław Butka, sekretarz generalny José María Fernández del Vallado, prezes UIBC Peter Becker oraz prezes deputowany UIB Gerhard Schenk
Problemy ogólnoświatowe
– Mamy ogólnoświatowy kryzys – komentował po Kongresie Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. – Kryzys, jeżeli chodzi o konsumpcję pieczywa, rentowność rzemieślniczych firm i brak fachowców. Do tego dochodzi problem sukcesji – młode pokolenia nie garną się do przejmowania firm po rodzicach. To efekt absurdalnych przepisów i zbyt dużych obciążeń podatkowych, z jakimi spotykają się firmy z sektora MŚP. Nie jest to wyłącznie polską domeną – dodał. Sytuację tę potwierdził raport komisji ds. piekarstwa, opracowany na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród krajów zrzeszonych w UIBC. Przedsiębiorcy, na których nakłada się bardzo duże obciążenia podatkowe, nie mają środków na inwestycje i na rozwój własnej firmy – stają się niekonkurencyjni (w najbliższym czasie raport będzie dostępny na worldbakersconfectioners.org).
Podczas konferencji prasowej podsumowującej Kongres prezydent UIBC Peter Becker wskazał również na rosnącą konkurencję ze strony sklepów wielkopowierzchniowych, które wyspecjalizowały się w odpieku pieczywa z ciasta mrożonego i głęboko mrożonego, czy fabryk pieczywa. Zwracał też uwagę na konieczność wzmocnienia branży poprzez podniesienie rangi kształcenia zawodowego (w systemie dualnym) i większej promocji profesji piekarza wśród młodych ludzi jako zawodu z przyszłością.
Jeszcze więcej promocji i lobbingu
Jednym z ważniejszych tematów była promocja pieczywa, istotna zwłaszcza dla europejskich rzemieślników. Choć w Chinach modne staje się jedzenie chleba, a w Turcji roczne spożycie pieczywa na osobę wynosi 130 kg, to w Europie popyt na chleb sukcesywnie się zmniejsza. Dlatego za duży sukces trzeba uznać decyzję UIBC o wsparciu stanowiska krajów europejskich w sprawie objęcia pieczywa promocją na rynku wewnętrznym (a nie tylko w krajach trzecich). – Władze UIBC wkrótce złożą stosowny wniosek do Komisji Europejskiej w imieniu 27 członkowskich krajów europejskich – podkreślił Stanisław Butka.
Ważnym punktem Kongresu był panel dyskusyjny pt. „Ścieżki promocji pieczywa”, podczas którego Katarzyna Mojzykiewicz (koordynatorka ds. Kongresu) pokazała, jak w Polsce – przy stosunkowo niskim budżecie – organizowane są m.in. Święta Chleba, kampania edukacyjna w szkołach „Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa” czy promocja zawodu na branżowych targach. Delegaci z całego świata byli pod dużym wrażeniem akcji promocyjnych w Polsce, natomiast władze UIBC ustaliły, że od kolejnego kongresu każdy z krajów członkowskich będzie przedstawiał podjęte przez siebie działania marketingowe.
Prezes Peter Becker podkreślił, że analogicznie do Światowego Dnia Chleba będzie organizowany Dzień Słodkiej Pokusy. UIBC zadba również o odpowiedni lobbing na rzecz pieczywa i jego walorów odżywczych, docierając do międzynarodowych organizacji, jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), UNICEF. Merytoryczne wsparcie ma zapewnić komitet naukowy złożony z lekarzy i dietetyków.
Wzorowa organizacja Kongresu
W czasie konferencji prasowej Peter Becker podziękował za świetną organizację pierwszego kongresu Światowej Unii Piekarzy i Cukierników, którą ocenił jako wzorowy przykład dopracowanego merytorycznie i logistycznie spotkania branżowego. Na ręce prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzeja Byrta oraz prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisława Butki złożył on wyrazy uznania za doskonały sposób przyjęcia członków UIBC oraz za znakomite targi Polagra, które odbywały się równolegle z Kongresem.
Organizatorem I Kongresu UIBC były Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.
2 października br. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej odbyła się Gala, podczas której prezes UIBC Peter Becker oraz prezes deputowany Gerhard Schenk uhonorowali światowych rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa. Pełna relacja TUTAJ
Podziękowania
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP pragnie serdecznie podziękować za okazane wsparcie i pomoc przy zorganizowaniu I Światowego Kongresu UIBC wszystkim sponsorom: AKO, Hurtownia Motyl, Agart, Ambasador, Backaldrin, Cream, „Cukiernictwo”, Enigma, Irca, Ireks, Komplet, Kruszwica, Lesaffre, Magorex, MASZ Gliwice, Mech-Masz, Młyny Szczepanki, „Piekarstwo”, Prospona, Polmarkus, Uniferm, Winterhalter, Winkler Wachtel, Zeelandia
Patronat nad wydarzeniem objęli: Janusz Piechociński – Wicepremier, Minister Gospodarki, Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Piotr Florek – Wojewoda Wielkopolski, Marek Woźniak – Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Jan Grabkowski – Starosta Poznański, Ryszard Grobelny – Prezydent Miasta Poznania, Jerzy Bartnik – Prezes Związku Rzemiosła Polskiego.