Światowe prognozy przewidują, że białko roślinne będzie podstawowym makroskładnikiem limitującym światowe bezpieczeństwo żywnościowe. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi ekologicznie i poszukują alternatywnej żywności funkcjonalnej.
Podobne artykuły
Sezon na lody bezglutenowe – część projektu lodów prozdrowotnychCremino – naprawdę warto!Nie tylko konfitura w pączku – róża w cukiernictwieDietetycy odnośnie spożycia białka zalecają, aby stosunek białka zwierzęcego do białka roślinnego wynosił 30/70% w przypadku osób dorosłych i 50/50% w przypadku dzieci. Diety roślinne zyskują coraz większą popularność ze względu na wzrost świadomości ekologicznej i żywieniowej.
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Mintel Global New Product Database (GNPD), lody wegańskie stanowią coraz większy odsetek nowości wprowadzanych na rynek lodów na świecie. W ciągu ostatniego roku (2020) było to 7 proc. ??wszystkich wprowadzonych na rynek lodów, czyli ponad dwukrotnie więcej niż pięć lat temu (2015/16 stanowiły 3 proc.). Szacuje się, że rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat.
W odpowiedzi na potrzeby rynkowe powstała ICEVEGA, czyli unikatowe, standaryzowane komponenty przeznaczone do rzemieślniczej produkcji kremowych lodów roślinnych. Lody wyprodukowane na bazach białek roślinnych ICEVEGA przeznaczone są dla szerokiej grupy konsumentów ograniczających lub eliminujących ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, w szczególności dla: wegan, sportowców, osób z nietolerancją laktozy, osób z alergią na białko zwierzęce oraz wszystkich szukających naturalnej żywności roślinnej wysokiej jakości.
Lody ICEVEGA wyróżniają się smakiem, aksamitną, kremową konsystencją, wysoką odpornością na topnienie oraz stanowią źródło białka roślinnego (ok. 7g/100g). Zgodnie z prawem żywnościowym (Rozporządzenie Nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiemu i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci), lody te mogą być znakowane oświadczeniem żywieniowym i zdrowotnym: źródło białka.
ICEVEGA Źródło białka
- Białko przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej
- Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej
- Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Zalecane spożycie białka powinno wynosić od 10 do 15% ogółu spożywanej energii, około 1 g na 1 kg masy ciała.
ICEVEGA dla Sportowców
Sportowcy, dążąc do maksymalnego zwiększenia mocy, siły i wytrzymałości, muszą dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości białek, zapewniających najwyższą wydolność. Zwłaszcza miłośnicy sportów siłowych cenią sobie diety wysokoproteinowe, ale dużych ilości białek potrzebują również sportowcy wytrzymałościowi.
W przypadku ludzi czynnie uprawiających sport zapotrzebowanie organizmu na białka jest wyższe i wynosi od 1,4 do 2 gramów na kilogram masy ciała, w zależności od rodzaju programu treningowego i oczekiwanych proporcji składu ciała. Należy pamiętać, ze w trakcie trudnego treningu często dochodzi do uszkodzeń tkanki mięśniowej, wówczas zaleca się stosowanie górnego zakresu spożycia białka (ok. 2 g/kg m.c). W czasie wysiłku, kiedy zapasy węglowodanów i glikogenu topnieją, organizm wykorzystuje więcej białek w charakterze paliwa. Spalanie protein w celach energetycznych przyczynia się jednak do powstania pewnej ilości ubocznych produktów przemiany materii i dla sportowca wytrzymałościowego nie jest to najefektywniejszy sposób na wytwarzanie energii. Wykorzystaniu białek w roli paliwa najłatwiej zapobiec dietą zawierająca odpowiednią ilość białek i węglowodanów. ICEVEGA została stworzona przez sportowców dla sportowców, dlatego jest produktem doskonale zbilansowanym, po który śmiało można sięgnąć po treningu.
Tab. 1. Zawartość białka w wybranych produktach roślinnych i zwierzęcych1
Żywność roślinna [białko w 100g] |
Żywność zwierzęca [białko w 100g] |
Orzeszki ziemne, surowe24,7g |
Szynka (bez tłuszczu) 30g |
Pestki dyni, surowe 24,4g |
Wołowina 21g |
Migdały, surowe 20,0g |
Indyk (pierś) 24g |
Soja gotowana 13,5g |
Kurczak (pierś) 22g |
Tofu 11,9g |
Ser, cheddar 24.6g |
ICEVEGA! lody 7 g |
Łosoś Atlantycki (grillowany) 24.3g |
Soczewica gotowana 6,8g |
Mintaj 18g |
Ciecierzyca gotowana 6,3g |
Jaja kurze (gotowane, całe) 12g |
„Napój sojowy fermentowany 3,6g |
Jogurt 3,5g |
„Mleczko” sojowe 3.1-4.2g |
Mleko 3,5% 3,3 g |
-
Marsh K., Munn E., Baines S.K.: Protein and vegetarian diets, The Medical journal of Australia, 2012, 1(2), 7-10.
Funkcje białka
- Wspomagają wzrost, regenerację i prawidłowe działanie mięśni oraz innych tkanek tj. ścięgna, więzadła, włosy i paznokcie
- Są niezbędne do produkcji hormonów, enzymów i neuroprzekaźników. Związki te odgrywają w organizmie bardzo ważną rolę, polegającą m.in. na regulowaniu procesów zużywania i magazynowaniu węglowodanów, białek i tłuszczów.
- Uczestniczą w tworzeniu przeciwciał, stanowią więc fundamentalny element układu odpornościowego.
- Są niezbędne do wytwarznia hemoglobiny, substancji dostarczającej tlen do pracujących mięśni.
- Podczas treningów wytrzymałościowych stanowią źródło paliwa, wykorzystywanego podczas spadku węglowodanów.
- Są niezbędne do regulowania objętości płynów ustrojowych i gospodarki wodnej organizmu.
- Bezsprzecznie białka odgrywają bardzo istotne role zarówno w konekście zdrowia, jak i wydolności fizycznej.
Co wyróżnia lody ICEVEGA!?
- Niepowtarzalny smak
- Czysta etykieta
- Właściwości prozdrowotne
- Wartość odżywcza – lody są „źródłem białka” zgodnie z rozp. (WE) nr 1924/2006
- Powtarzalność produkcji
- Nie wymagają dojrzewania
- Niezwykła kremistość, niska topliwość
- Unikatowa, chroniona receptura.
- Lody bez laktozy, soi, białek mleka, glutenu.
Dr inż. Ewa Trzetrzelewska-Lalik1, Mgr inż. Aneta Radłowska-Działo2