...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

Jesienią otwórzmy się na świat

W polskich warunkach nadchodzą chłodne, długie wieczory. Dni robią się ospałe, kurczy się czas między wschodem a zachodem słońca – a co za tym idzie, obcujemy z mniejszą ilością światła słonecznego.

Ciemnieje i pochmurnieje wszystko wokół, mała ilość światła czy niższa temperatura i niełatwe warunki po­godowe mogą przyczynić się do sezonowej depresji – z tymi wszystkimi aspektami musimy się liczyć, gdy zbliża się jesień. Jednak odpowiednio się przygotowując, możemy te trudności znieść łatwiej, a wręcz – przyjemnie! Sprawmy, by wnętrze naszego lokalu pozwoliło zapomnieć o szarudze za oknem z po­mocą dobrze dobranego oświetlenia!

Podkreśl to, co już masz!
Zmaksymalizujmy naturalne światło w naszym lokalu. Jesienią otwórzmy się na świat. Jeśli do tej pory nasze witryny przesłania­ły wyklejanki na szybach, plakaty czy reklamy, usuńmy je czym prędzej, aby umożliwić dostanie się do pomieszczenia jak najwięk­szej ilości światła. Odbijmy ten blask, ustawiając lustra w pobliżu okien! Meble wykonane z materiałów z połyskiem, takich jak stal, miedź czy nawet aksamit, zadziałają podobnie jak lustra i również rozświetlą pomieszczenie. Lakierowane fronty, kryształowe gałki, płytki z połyskiem – nie bójmy się eksperymentować. We wnętrzu warto doświetlać te elementy, które podkreślą ciepło, sprawdzi się też trik z umieszczeniem neonu z jakimś przyjemnym hasłem. Innym naturalnym źródłem światła jest oczywiście ogień. Zapas świec zapewni nie tylko więcej światła w pomieszczeniu, nada mu również romantyczny i przytulny nastrój – idealny na jesienną chandrę, a jeśli do dyspozycji jest kominek – jeszcze lepiej! Czego chcieć więcej niż ogrzania się przy tym żywiole, gdy wchodzimy do budynku zmarznięci po przebywaniu na zewnątrz?

 


Temperatura barwowa
Kolor światła również pełni bardzo ważną rolę. Ciepłe lepiej nas relaksuje i pozwala się odprężyć. Jesienią w pomieszczeniach, w których odpoczywamy i jemy, lepiej zamienić zimną barwę na ciepłą. Nieodpowiednio dobrana temperatura światła potrafi zmęczyć oczy, pozbawić apetytu, sprawić, że zapamiętamy lokal jako niekomfortowy. Jak wybrać odpowiednie źródło światła? Na każdej profesjonalnej oprawie powinna znaleźć się informacja na temat temperatury barwowej, wyrażonej w kelwinach – im mniejsza wartość, tym cieplejsze będzie światło. Główny podział wyróżnia: barwę ciepłą – do około 3000 K, barwę neutralną – do około 4000 K i barwę zimną – około 5000 K – idące w kierunku niebieskiej. Ciepłe światło stłumi chłodne odcienie w pomiesz­czeniu i podkreśli te ciepłe. Oczywiście, jeśli piszemy o lokalach gastronomicznych, przekąsko­wych, a w szczególności piekarniczych, wartości te są inne, więc warto zasięgnąć rady specjalisty, poprosić o projekt oświetlenia. Samemu ciężko poruszać się w tych subtelnych niuansach, od których tak dużo zależy.



Moc oświetlenia
Kolejnym ważnym aspektem jest moc światła. Dobiera się ją w zależności od funkcji pomieszczenia. Dla każdej lampy poda­ne są lumeny, czyli emitowany strumień światła. Oznaczają one ogólną ilość światła widzialnego dla ludzkiego oka. Im większa ilość lumenów, tym jaśniejsze światło. Oprócz lumenów ważne jest również zapoznanie się z definicją luksa. To jednostka miary natężenia oświetlenia, mierzy ona ilość światła widzialnego na metr kwadratowy powierzchni. Analogicznie do lumenów, przy wyższej wartości luksów oświetlenie będzie jaśniejsze. Określenie odpowiedniego poziomu lumenów i luksów zależy od zastosowania oraz funkcji danego miejsca. I tak jak z temperaturą barwową tu też należy bardzo dokładnie przeanalizować, co i w jaki sposób chcemy podkreślić, co chcemy „pokazać” za pomocą światła, a co w jakimś sensie „ukryć” w cieniu. Z chirurgiczną niemal precyzją stosujmy wartości lumenowe, gdyż za duża ich ilość spowoduje po prostu prześwietlenie danego obszaru, zaś za mała może przywodzić na myśl pomieszczenie piwniczne. Światło sprawia, że przestrzeń jakby nabiera oddechu, a operowanie nim w odpowiedni sposób kreuje lokal jak najlepszą światową scenę teatralną.

Oddawanie koloru
Ra – wskaźnik oddawania barw charakteryzujący źródło światła. Jego nowszym zamiennikiem jest pomiar CRI, który mierzy aż 16 podstawowych kolorów. To numeryczna ocena zdolności źródła światła do prawidłowego odtworzenia koloru różnych obiektów w porównaniu z dziennym lub naturalnym źródłem światła. Wyrażona jest liczbą z przedziału od 0 do 100. Określa, jak dobrze postrzegane są barwy oświetlonych przedmiotów. Im wyższy jest ten wskaźnik, tym lepiej oddawane są barwy, a oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej.

Dla większości ludzi optymalnymi warunkami odpoczynku są wysoki wskaźnik oddawania barw w połączeniu z przyjemną temperaturą barwową światła. Wskaźnik oddawania barw, podobnie jak kolor światła, ma wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Jeśli więc chcemy uzyskać przyzwoity efekt, powinniśmy unikać zakupu źródła światła o niskim CRI. Pomimo odpowiednio dopasowanej temperatury barwowej, nie uzyskamy pożądanego efektu, a kolory obiektów, które chcemy oświetlić, pozostaną blade i mdłe.

Najlepiej poczujemy się, jeśli współczynnik będzie wyższy. Niewątpliwie będziemy mniej wyczerpani, co ułatwi wykonywanie powierzonych nam obowiązków. Takie oświetlenie powinno być stosowane w miejscach, w których chcemy uczynić przedmioty bardziej atrakcyjnymi (np. sklepy).

 

Umiejscowienie źródeł światła i materiały
Dobierając odpowiednie oświetlenie dla naszego lokalu, musimy wziąć pod uwagę funkcje dekoracyjną oraz użytkową źródeł światła i klimat wnętrza, jaki chcemy uzyskać. Oprócz lamp wiszących warto postawić na lampy stołowe, ścienne i stojące. Zabieg ten pozwoli całkowicie przetransformować wnętrze. Takie lampy emitują światło z innych stron, z niższego poziomu. Na ściany i meble zostaje rzucone przyjemne, delikatniejsze światło. Tworzą się wtedy ciekawecienie, co również pomaga wprowadzić nastrój, atmosferę rozluźnienia i spokoju, a to z kolei pozwala klientom lokalu na oddanie się w całości smakowaniu naszych produktów.

Abażury i materiały, z których lampy są wykonane, również potrafią zrobić dużą różnicę; półprzezroczyste tkaniny przepuszczają więcej światła, dzięki czemu pomieszczenie wydaje się jaśniejsze, a kolorowe abażury mogą sprawić, że pomieszczenie będzie emanować optymizmem, radością czy stwarzać figlarną aurę.

Podsumowując, za pomocą światła może my budować przytulność i poczucie bezpieczeństwa wnętrza nawet jesienią. Zrelak sowani i z pełnym brzuchem bez problemu stawimy czoła każdej temperaturze i warunkom pogodowym! 

Katarzyna Paś, główny projektant
Piotr Wiśniewski, menedżer
Hert Studio Projektowe

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji