...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Justine Guerné – wschodząca gwiazda francuskiego czekoladnictwa

Francuskie nazwiska takie jak choćby Pierre Hermé, Alain Ducasse, Dom Czekolady Bernachon czy Maison Pralus na stałe wpisały się w historię francuskiego cukiernictwa. To tylko nieliczne przykłady. Mistrzów jest o wiele więcej i każdego roku do tego grona dołączają inni. Ostatnio głośno jest o Justine Guerné.

Justine ma zaledwie 21 lat, a już znalazła się w finale konkursu Meilleur Apprenti de France Chocolaterie i Confiserie 2023 roku (Najlepszy Praktykant Francji w dziedzinie Czekoladnictwa i Słodyczy) i zajęła pierwsze miejsce.  Biorąc udział w tym wydarzeniu młoda uczennica pokazała skalę swojego talentu dochodząc do samego finału, w którym 10 uczestników 27 października br. walczyło o wygraną w l'École de Paris des Métiers de la Table. 

 

zdjęcie: latribunedesmetiers.fr


Wielogodzinne zmagania

W ciągu siedmiu godzin musieli stawić czoła szeregu technicznym wyzwaniom. Byli oceniani przez zespoły jurorskie złożone z trzech profesjonalistów, którzy brali pod uwagę sposób i technikę przygotowania deserów, ich smak oraz wygląd. Pochodząca z Alzacji – Lotaryngii Justine wyróżniała się zręcznością, przestrzeganiem reguł higieny, wyczuciem smaku, estetyką przygotowanych  produktów oraz oryginalnością. Pierwsze szlify w zawodzie Guerné zdobywała w laboratorium należącym do Quentina Bailly’ego (także mistrza świata w cukiernictwie), usytułowanym na obrzeżach Lille, gdzie poznawała tajniki pracy z czekoladą.  

Wśród wielkich nazwisk

Tytuł, który wywalczyła Justine Guerné oraz sam konkurs zostały ustanowione niedawno, bo w ubiegłym roku przez Confédération des Chocolatiers-Confiseurs de France. Laureatka odbierała nagrodę na corocznej wystawie w Paryżu – Salon du Chocolat. Czas przyznania nagrody był szczególny, bo właśnie podczas słynnego paryskiego festiwalu czekolady mogła spotkać mistrzów branży tak ze strony producentów czekolady jak i dostawców ziaren kakaowca oraz duże nazwiska francuskiego cukiernictwa. 

Nagroda dla kobiety, w środowisku zdominowanym przez mężczyzn, jest znakiem, że panie zaczynają się liczyć coraz bardziej w branży i wnoszą do niej swoją wrażliwość. Marzeniem Justine Guerné jest założenie własnej cukierni, najlepiej blisko miejsca zamieszkania. 

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji