Francuskie nazwiska takie jak choćby Pierre Hermé, Alain Ducasse, Dom Czekolady Bernachon czy Maison Pralus na stałe wpisały się w historię francuskiego cukiernictwa. To tylko nieliczne przykłady. Mistrzów jest o wiele więcej i każdego roku do tego grona dołączają inni. Ostatnio głośno jest o Justine Guerné.
Justine ma zaledwie 21 lat, a już znalazła się w finale konkursu Meilleur Apprenti de France Chocolaterie i Confiserie 2023 roku (Najlepszy Praktykant Francji w dziedzinie Czekoladnictwa i Słodyczy) i zajęła pierwsze miejsce. Biorąc udział w tym wydarzeniu młoda uczennica pokazała skalę swojego talentu dochodząc do samego finału, w którym 10 uczestników 27 października br. walczyło o wygraną w l'École de Paris des Métiers de la Table.
zdjęcie: latribunedesmetiers.fr
Wielogodzinne zmagania
W ciągu siedmiu godzin musieli stawić czoła szeregu technicznym wyzwaniom. Byli oceniani przez zespoły jurorskie złożone z trzech profesjonalistów, którzy brali pod uwagę sposób i technikę przygotowania deserów, ich smak oraz wygląd. Pochodząca z Alzacji – Lotaryngii Justine wyróżniała się zręcznością, przestrzeganiem reguł higieny, wyczuciem smaku, estetyką przygotowanych produktów oraz oryginalnością. Pierwsze szlify w zawodzie Guerné zdobywała w laboratorium należącym do Quentina Bailly’ego (także mistrza świata w cukiernictwie), usytułowanym na obrzeżach Lille, gdzie poznawała tajniki pracy z czekoladą.
Wśród wielkich nazwisk
Tytuł, który wywalczyła Justine Guerné oraz sam konkurs zostały ustanowione niedawno, bo w ubiegłym roku przez Confédération des Chocolatiers-Confiseurs de France. Laureatka odbierała nagrodę na corocznej wystawie w Paryżu – Salon du Chocolat. Czas przyznania nagrody był szczególny, bo właśnie podczas słynnego paryskiego festiwalu czekolady mogła spotkać mistrzów branży tak ze strony producentów czekolady jak i dostawców ziaren kakaowca oraz duże nazwiska francuskiego cukiernictwa.
Nagroda dla kobiety, w środowisku zdominowanym przez mężczyzn, jest znakiem, że panie zaczynają się liczyć coraz bardziej w branży i wnoszą do niej swoją wrażliwość. Marzeniem Justine Guerné jest założenie własnej cukierni, najlepiej blisko miejsca zamieszkania.
K.Sz.