...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kto będzie polskim chocolate masterem?

Krajowe eliminacje World Chocolate Masters odbędą się 25 lutego br. w Warszawie podczas targów Expo Sweet, przed światowym finałem w 2025 r.

Raz na 3 lata najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, w 2024 r. z 45 uczestniczącymi krajami, aby wybrać jednego szefa z każdej selekcji, który wykazuje wyjątkowe umiejętności twórcze w pracy z czekoladą. Będą oni reprezentować swój kraj podczas światowego finału w październiku 2025 roku. W przypadku Polski krajowe selekcje odbędą się 25 lutego 2024 r. podczas największych targów cukierniczych – Expo Sweet w Warszawie.

Szefowie i rzemieślnicy będą musieli zaprezentować swoje kreatywne umiejętności, innowacyjne pomysły pracy z czekoladą na żywo przed jury złożonym z ekspertów. Zwycięzca krajowej selekcji przejdzie do światowego finału.

 


 Kim są uczestnicy polskich eliminacji?

Ponieważ World Chocolate Masters jest magnesem dla przyszłych talentów z ambicjami, aby zaznaczyć swoją obecność na międzynarodowej scenie cukierniczej i czekoladowej, 4 uczestników klasyfikuje się i przygotowuje do selekcji krajowej. Każdy z młodych talentów wykazał potencjał, by stać się liderem w branży. Ich wyniki podczas krajowej selekcji będą miały decydujące znaczenie: tylko jeden zyska możliwość prezentacji na arenie międzynarodowej.

Kto zasiądzie w jury?

Jury składa się z liderów branży, znanych z zaangażowania w rozwój branży cukierniczej i gastronomicznej. Eksperci ci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. Michał Iwaniuk sprawuje rolę przewodniczącego jury, będzie czuwał nad sprawiedliwym przebiegiem konkursu oraz niezależną i bezstronną oceną każdego uczestnika. W tym zadaniu pomogą mu : Helena Fleglova, David Gaboriaud, Michał Doroszkiewicz oraz Konrad Tota,Kamil Szulc, Francisco Moreira.

 


Play! to temat, który musi znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu

Oprócz inspirującego tematu organizator WCM opublikował również zestaw zadań dla selekcji krajowej. W ciągu około 8 godzin uczestnik musi zrealizować każde z nich i przekonać do siebie jury.

You!

 

3-minutowe wystąpienie, w którym uczestnicy wyjaśniają swoją kreatywną podróż: źródło inspiracji, kluczową koncepcję, wybór składników i to, co sprawia, że ich kreacje są wyjątkowe.

 

Ciastko Play!


Wyśmienite, świeże czekoladowe ciastko przygotowane od podstaw, z czekoladą jako smakiem przewodnim, prezentowane, jako indywidualne, małe monoporcje.

Dziel się radością


Zabawny i pyszny czekoladowy zestaw do dzielenia się z 6 osobami przy stole, po kolacji. Powinien zastąpić prezent – jak butelka wina przyniesiona na przyjęcie.

Finezyjna pralina


Czekoladowa pralina, która jest ekscytująca i dodaje energii! Można wykorzystać dowolną technikę. Musi być wyśmienita i nie wzbudzać poczucia winy: naturalna, bez E, bez sztucznych składników.

Playbox


Artystyczny eksponat z czekolady, który opowiada historię czekoladowej praliny. Play! z granicami swojej wyobraźni, aby nadać tej ekspozycji moc zatrzymania: powinna sprawić, że ludzie zatrzymają się, spojrzą i odkryją!

 

Współpraca z Akademią Czekolady™

Dzięki 27 ośrodkom szkoleniowym na całym świecie Akademia Czekolady™ udowodniła swoją rolę w szkoleniu wszystkich szefów biorących udział w tej ekscytującej podróży. To logiczny krok, ponieważ jej misją jest umożliwienie szefom rozwoju i bycia najlepszymi. Ta trenerska rola będzie jeszcze bardziej widoczna. Podczas konkursu Akademia Czekolady poświęci również przestrzeń na dzielenie się umiejętnościami, technikami i trendami prezentowanymi przez uczestników z każdym zainteresowanym szefem w branży.

 Wsparcie globalnych marek czekolady Cacao Barry i Callebaut

Cacao Barry i Callebaut to marki wspierające konkurs. Udostępnią one swoje czekolady, aby uczestnicy konkursu mogli przekraczać swoje granice. Mona Lisa poświęci swoją linię Studio ich kreatywnym poszukiwaniom: naturalnie barwionym masłom kakaowym i kreatywnym proszkom, które pozwolą szefom bawić się kolorem przy wykorzystaniu naturalnych barwników.

Uczestnicy eliminacji WCM 2024

Anna Siwiec-Kaczmarczyk od ponad 28 lat prowadzi działalność cukierniczą w Żywcu, od ponad 10 lat również własną pracownię nowoczesnego cukiernictwa. Szkoliła się pod okiem Jarka Nowakowskiego, Patryka Szczepańskiego, Piotra Chylareckiego, Johana Martina, Mathieu Dienricka i wielu innych cukierników. Posiada tytuł magistra sztuki, przez 10 lat edukacji artystycznej miała również zajęcia z rzeźby, co pomaga jej w tworzeniu niestandardowych i artystycznych propozycji. Od 5 lat prowadzi szkolenia cukiernicze z zakresu nowoczesnego cukiernictwa.

Jakub Janiuk – cukiernik młodego pokolenia. Swoją cukierniczą drogę rozpoczął w szkole, łącząc naukę zawodu z pracą w cukierni. W swoich deserach stara się łączyć klasykę z nowoczesnością, kierując się zasadą natury i minimalizmu. Obecnie pracuje jako konsultant cukierniczy dla marki Debic. Prowadząc warsztaty i szkolenia, stara się przekazywać wizję, wiedzę i techniki, które wypracował przez lata.

Karol Płachtamłody i ambitny. Od początku swojej kariery związany z Cukiernią Sowa, gdzie pracuje pod okiem Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty, finalistów konkursu World Chocolate Masters. Jego styl opiera się na świeżości, prostocie i dbałości o szczegóły. Lubi tradycyjne ciasta z nowoczesnym podejściem, wierzy, że klasyka jest wspaniałą bazą.

Łukasz Roguski Mistrz Europy w Artystycznej Dekoracji Tortów Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą Cukiernia Małgosia. Od 10 lat kształtuje swoje umiejętności cukiernicze, szkoląc się u najlepszych rzemieślników i artystów. Odnajduje się zarówno w sugarcraftingu, jak i pracy z czekoladą, cukiernictwie artystycznym i restauracyjnym. Konkursy dają mu motywację do działania i przestrzeń do spełniania cukierniczych fantazji.


 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji