...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Lody. Biała czekolada z kwiatem pomarańczy i sorbetem malina-pomarańcza

autor: Paweł Petrykowski

Do przygotowania deseru potrzeb­ne będą dwie formy sylikonowe: jedna w kształcie kuli i druga w kształcie jajka. Wypełniamy kulę z sylikonu sorbetem malina-poma­rańcza. Formę w kształcie jajka wy-pełniamy do połowy lodami z bia­łej czekolady i umieszczamy w niej zamrożoną kulkę malina-pomarań­cza. Pozostałą część wypełniamy lodami z białej czekolady. Po za­mrożeniu i wyciągnięciu z formy pokrywamy zamszem z czekolady.

Biała czekolada z kwiatem pomarańczy
185 g białej czekolady
10 g masła
26 g śmietanki 36%
655 g mleka 3,2%
50 g kwiatu pomarańczy
40 g dekstrozy
50 g odtłuszczonego mleka w proszku
30 g cukru
5 g stabilizatora

Mleko i śmietankę podgrzewamy do 60°C. Dodajemy kwiaty pomarańczy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie przecedzamy i dodajemy pozostałe składniki, oprócz czekolady, podgrzewając do temperatury 85oC. Do gorącej bazy dodajemy białą czekoladę. Miksujemy i wlewamy masę do frezera.



Sorbet malina-pomarańcza
400 g puree z malin
185 g soku z pomarańczy
200 g wody
160 g cukru
50 g dekstrozy
5 g pektyny
20 g soku z cytryny

Do wody wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy maliny i sok z pomarańczy. Znowu mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Całość miksujemy, masę wlewamy do frezera.

Paweł Petrykowski – mistrz Polski w lodziarstwie z 2015 r., który reprezentował Polskę w Coppa del Mondo della Gelateria2016; właściciel Lodziarni Petrykowska w Koszalinie oraz ambasador marki Callebaut w Polsce. Z wykształceniaekonomista, lodziarz z wyboru. Pasjonat poszukujący nowych połączeń smakowych, którymi pragniezainspirować swoich odbiorców.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji