Pierwsza dzielarka Parta U powstała 27 lat temu w holenderskiej fabryce WP Haton. Dziś dzieli i rządzi w piekarniach na całym świecie.
Podobne artykuły
Ubijaczki, miesiarki, wałkowarki FERENTO cieszą się dobrą opiniąAllsupply – EUROPA zjednoczona w różnorodnościAutomatyzacja transportu koszyDzielarka Parta U może pracować bezawaryjnie przez 10 lat i więcej, codziennie. Niezawodność i wytrzymałość sprzętu przekonują piekarzy z różnych stron świata – od afrykańskiego Kapsztadu aż po norweski Spitsbergen. Najwięcej urządzeń z charakterystycznym logo WP Haton zainstalowano dotychczas w Rosji (w samej Moskwie działa 100 egzemplarzy), Holandii, Niemczech oraz w Polsce. Trzytysięczna dzielarka trafiła do niemieckiej piekarni Bäckerei Ottendorfer w październiku 2012 r.
Dużym walorem dzielarek WP Haton jest ich uniwersalność. Mogą pracować zarówno z ciastem pszennym, mieszanym i żytnim, z ziarnami, jak i z miękkim, mocno uwodnionym ciastem o wartości do 170 TA. Dla ciasta osiągającego wartość 190 TA (a nawet wyższą) przygotowano specjalistyczną wersję Parta U Direkt.
Wyposażenie wersji standardowej Parta U: Opcjonalnie: |
Blue Box, czyli szybki serwis w walizce
Szybki czas reakcji serwisu to podstawa każdej produkcji. Blue Box, czyli solidna walizka na kółkach z pakietem części zamiennych najbardziej podatnych na zużycie w danym urządzeniu, oferowany jest do każdej nowej maszyny. Mając pod ręką kompletny zestaw podzespołów, można samodzielnie naprawić sprzęt, skrócić czas przestojów w sytuacjach awaryjnych, a także zminimalizować koszty eksploatacyjne i ewentualnych napraw.
Eksploatacja – akty i błędy
Stan każdego urządzenia zależy od jego prawidłowej eksploatacji, konserwacji i serwisu. Podzespół najbardziej podatny na zużycie na skutek nieprawidłowej eksploatacji to komora dzieląca. W efekcie spada powtarzalność gramtury podzielonych kęsów ciasta. Gdy masa kęsa jest za duża, zwiększa się zużycie surowców, natomiast w przypadku niedowagi zwiększa się ilość odpadów produkcyjnych. Jeśli różnice w masie stają się coraz większe, obniża się jakość produkcji.
W celu zminimalizowania różnic wagowych kęsów w piekarniach często stosuje się rozwiązanie tymczasowe, jak zwiększenie smarowania mechanizmu dzielącego, i to przy użyciu tańszego oleju mineralnego (tzw. parafiny). Sprzyja to wyciekom ciasta. Zastosowanie parafiny przyczynia się m.in. do korozji mechanizmu dzielącego, a w porównaniu z profesjonalnymi środkami smarnymi jej zużycie jest o 25% większe. Ponadto jej zawartość w żywności nie jest obojętna dla zdrowia.
Dłuższe życie dzielarki Parta U
Poniżej podano kilka istotnych wskazówek, dzięki którym można wydłużyć czas prawidłowego działania dzielarki:
• Stosuj profesjonalne oleje, wyprodukowane na bazie nieutwardzonych tłuszczów roślinnych.
• Codziennie utrzymuj urządzenie w czystości.
• Zadbaj o planowy przegląd serwisowy dzielarki.
Pamiętaj! Okresowa kontrola i regulacja urządzenia minimalizują ryzyko wystąpienia przerwy produkcyjnej w najbardziej niekorzystnym czasie, pozwalają unikać nieprzewidzianych wydatków, a także wydłużają okres użytkowania urządzenia.
• Jeżeli konieczna jest regeneracja i kalibracja uszkodzonego mechanizmu dzielącego, czynność tę należy zlecić wyłącznie
– serwisowi HERT.
Pamiętaj! Tylko Serwis Hert – dzięki wysoce specjalistycznym metodom i oprzyrządowaniu – jest w stanie przywrócić działanie urządzenia do stanu umożliwiającego osiąganie pierwotnych efektów pracy. Brak precyzji o 0,01 mm w ustawieniach powoduje nieprawidłową pracę mechanizmu, jego szybsze zużycie i zwiększone zapotrzebowanie na olej.
Dlaczego urządzenia, linie i całe systemy WP Haton z powodzeniem produkują pieczywo na całym świecie już od ponad 50 lat?
Bazlama w Ankarze, tosty w Kuala Lumpur, hearth bread w Chicago, chleb bezglutenowy we Włoszech, chleb typu Pane w RPA, bagietki w Walencji, niejeden chleb w Polsce – firma WP Haton jako pierwsza opracowała system koncepcji automatycznego obrabiania ciasta dla wyrobów z różnych krajów i regionów. Dzięki silnemu naciskowi na modułowość maszyn i systemów zapewniony jest odpowiedni sprzęt i proces technologiczny dla każdego rodzaju pieczywa.
Prawdopodobnie nie ma drugiej takiej fabryki urządzeń piekarniczych na świecie z tak dużym doświadczeniem międzynarodowym dla tak szerokiej gamy produktów. WP Haton ma gotowe, sprawdzone rozwiązania dla każdego, nawet bardzo specyficznego produktu. Maszyny są tylko modyfikowane do specyfiki danego wyrobu – od wysokiej jakości produkcji rzemieślniczej po wysokowydajne, nowoczesne, higieniczne fabryki.
Piekarnia testowa WP Haton BreadLab
Dla WP Haton chleb to nie tylko pieczywo białe, ciemne, razowe czy pełnoziarniste. Chleb to kultura. W każdym rejonie świata są inne potrzeby, tradycje i możliwości, również żywieniowe, a więc i różne typy i odmiany chleba. Konsekwencją takiego podejścia było powstanie profesjonalnego piekarskiego centrum testowego WP Haton BreadLab.
Dzięki długoletniemu doświadczeniu firmy i jej przedstawicieli oraz profesjonalnemu wyposażeniu jest bardzo chętnie odwiedzane przez piekarzy z całego świata. Stało się miejscem wymiany doświadczeń inżynierów i techników z piekarzami. To tutaj można znaleźć odpowiedzi na pytania: Jaki sprzęt pomaga zoptymalizować proces produkcji ciasta? W jaki sposób można go doskonalić? Czy warto i jak zautomatyzować proces? Tutaj można znaleźć najlepsze rozwiązanie dla danej piekarni czy produktu, wziąć udział w warsztatach, testować produkcję własnych produktów. Niektórzy z polskich piekarzy mieli już okazję korzystać z BreadLab i wynieśli stamtąd wiele korzyści.
Wirtualna biblioteka chleba
WP Haton udostępnia wirtualną bibliotekę chleba, w której można wybrać produkt spośród podstawowych rodzajów chleba i w kolejnych 3 krokach poznać receptury, opisy produktów, porady technologiczne, koncepcje produkcji, filmy i animacje. Biblioteka jest dostępna na www.wp-haton.com
Dzielarka prezentowana jest na stoisku HERT, nr 80, pawilon 5, Targi Polagra Tech, Poznań 28.09-2.10.2014r. e-mail: marek.pogonowski@hert.pl, tel.507 088 500