...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

Masz dzielarkę czy Partę U

Pierwsza dzielarka Parta U powstała 27 lat temu w holenderskiej fabryce WP Haton. Dziś dzieli i rządzi w piekarniach na całym świecie.

Dzielarka Parta U może pracować bezawaryjnie przez 10 lat i więcej, codziennie. Niezawodność i wytrzymałość sprzętu przekonują piekarzy z różnych stron świata – od afrykańskiego Kapsztadu aż po norweski Spitsbergen. Najwięcej urządzeń z charakterystycznym logo WP Haton zainstalowano dotychczas w Rosji (w samej Moskwie działa 100 egzemplarzy), Holandii, Niemczech oraz w Polsce. Trzytysięczna dzielarka trafiła do niemieckiej piekarni Bäckerei Ottendorfer w październiku 2012 r. 

FOT. archiwum HERT


Dużym walorem dzielarek WP Haton jest ich uniwersalność. Mogą pracować zarówno z ciastem pszennym, mieszanym i żytnim, z ziarnami, jak i z miękkim, mocno uwodnionym ciastem o wartości do 170 TA. Dla ciasta osiągającego wartość 190 TA (a nawet wyższą) przygotowano specjalistyczną wersję Parta U Direkt.

   
 

Wyposażenie wersji standardowej Parta U:
• Szeroki zakres podziału (od 110 g do 2800 g).
Stała wydajność godzinowa: do 3000 szt./godz. (Parta U 2002).
Uchylny lej o pojemności 120 l z VA z pierścieniem bezpieczeństwa.
 Taśma odbiorcza poza maszyną, dł. = 725, 925 lub 1275 mm do wyboru na stronę prawą lub lewą.
Obudowa z VA.
Urządzenie dzielące wykonane z odpornej stali Ni-Resist.

Opcjonalnie:
Rolka zrzucająca do niskich gramatur.
Lej o pojemności 170, 210 lub 245 l.
Automatyczne olejenie.
Lej teflonowany.
Funkcja olejenia leja.
Wyłącznik pozycyjny do wygodnego czyszczenia maszyny.
Cyfrowy wyświetlacz wagi.
Regulowana falownikowo prędkość z cyfrowym wyświetlaczem.
Posypywacz mąki na taśmie wewnętrznej i zewnętrznej.
Licznik mechaniczny.
Licznik elektryczny.
Sygnalizator braku oleju.
Podwyższenie maszyny o 100 mm, H = 1712 mm.

 

 
Blue Box, czyli szybki serwis w walizce
Szybki czas reakcji serwisu to podstawa każdej produkcji. Blue Box, czyli solidna walizka na kółkach z pakietem części zamiennych najbardziej podatnych na zużycie w da­nym urządzeniu, oferowany jest do każdej nowej maszyny. Mając pod ręką kompletny zestaw podzespołów, moż­na samodzielnie naprawić sprzęt, skrócić czas przestojów w sytuacjach awaryjnych, a także zminimalizować koszty eksploatacyjne i ewen­tualnych napraw.

 

Eksploatacja – akty i błędy
Stan każdego urządzenia zależy od jego prawidłowej eksploatacji, konserwacji i serwisu. Podzespół najbardziej podatny na zużycie na skutek nieprawidłowej eksploatacji to komora dzieląca. W efekcie spada powtarzalność gramtury podzielonych kęsów ciasta. Gdy masa kęsa jest za duża, zwiększa się zużycie surowców, natomiast w przypadku niedowagi zwiększa się ilość odpadów produkcyjnych. Jeśli różnice w masie stają się coraz większe, obniża się jakość produkcji.
W celu zminimalizowania różnic wagowych kęsów w piekarniach często stosuje się rozwiązanie tymczasowe, jak zwiększenie smarowania mechanizmu dzielącego, i to przy użyciu tańszego oleju mineralnego (tzw. parafiny). Sprzyja to wyciekom ciasta. Zastosowanie parafiny przyczynia się m.in. do korozji mechanizmu dzielącego, a w porównaniu z profesjonalnymi środkami smarnymi jej zużycie jest o 25% większe. Ponadto jej zawartość w żywności nie jest obojętna dla zdrowia.
Dłuższe życie dzielarki Parta U
Poniżej podano kilka istotnych wskazówek, dzięki którym można wydłużyć czas prawidłowego działania dzielarki:
•     Stosuj profesjonalne oleje, wyprodukowane na bazie nieutwar­dzonych tłuszczów roślinnych.
• Codziennie utrzymuj urządzenie w czystości.
• Zadbaj o planowy przegląd serwisowy dzielarki.

Pamiętaj! Okresowa kontrola i regulacja urządzenia minimalizują ryzyko wystąpienia przerwy produkcyjnej w najbardziej nieko­rzystnym czasie, pozwalają unikać nieprzewidzianych wydatków, a także wydłużają okres użytkowania urządzenia.
• Jeżeli konieczna jest regeneracja i kalibracja uszkodzonego mechanizmu dzielącego, czynność tę należy zlecić wyłącznie
– serwisowi HERT.

Pamiętaj! Tylko Serwis Hert – dzięki wysoce specjalistycznym metodom i oprzyrządowaniu – jest w stanie przywrócić działa­nie urządzenia do stanu umożliwiającego osiąganie pierwotnych efektów pracy. Brak precyzji o 0,01 mm w ustawieniach powoduje nieprawidłową pracę mechanizmu, jego szybsze zużycie i zwięk­szone zapotrzebowanie na olej.

Dlaczego urządzenia, linie i całe systemy WP Haton z powodzeniem produkują pieczywo na całym świecie już od ponad 50 lat?
Bazlama w Ankarze, tosty w Kuala Lumpur, hearth bread w Chi­cago, chleb bezglutenowy we Włoszech, chleb typu Pane w RPA, bagietki w Walencji, niejeden chleb w Polsce – firma WP Haton jako pierwsza opracowała sys­tem koncepcji automatycznego obrabiania ciasta dla wyrobów z różnych krajów i regionów. Dzięki silnemu naciskowi na modułowość maszyn i sys­temów zapewniony jest odpowiedni sprzęt i pro­ces technologiczny dla każdego rodzaju pieczywa.
Prawdopodobnie nie ma drugiej takiej fabryki urzą­dzeń piekarniczych na świecie z tak dużym do­świadczeniem międzynarodowym dla tak szerokiej gamy produktów. WP Haton ma gotowe, sprawdzo­ne rozwiązania dla każdego, nawet bardzo specy­ficznego produktu. Maszyny są tylko modyfikowane do specyfiki danego wyrobu – od wysokiej jakości produkcji rzemieślniczej po wysokowydajne, no­woczesne, higieniczne fabryki.

Piekarnia testowa WP Haton BreadLab
Dla WP Haton chleb to nie tylko pieczywo białe, ciemne, razowe czy pełnoziarniste. Chleb to kultura. W każdym rejonie świata są inne potrzeby, tradycje i możliwości, również żywieniowe, a więc i różne typy i odmiany chleba. Konsekwencją takiego podejścia było powstanie profesjonalnego piekarskiego centrum testowego WP Haton BreadLab.

 

Dzięki długoletniemu doświad­czeniu firmy i jej przedstawicieli oraz profesjonalnemu wyposa­żeniu jest bardzo chętnie odwiedzane przez piekarzy z całego świata. Stało się miejscem wymiany doświadczeń inżynierów i techników z piekarzami. To tutaj można znaleźć odpowiedzi na pytania: Jaki sprzęt pomaga zoptymalizować proces produk­cji ciasta? W jaki sposób można go doskonalić? Czy warto i jak zautomatyzować proces? Tutaj można znaleźć najlepsze rozwią­zanie dla danej piekarni czy produktu, wziąć udział w warszta­tach, testować produkcję własnych produktów. Niektórzy z pol­skich piekarzy mieli już okazję korzystać z BreadLab i wynieśli stamtąd wiele korzyści.

Wirtualna biblioteka chleba
WP Haton udostępnia wirtualną bibliotekę chleba, w której moż­na wybrać produkt spośród podstawowych rodzajów chleba i w kolejnych 3 krokach poznać receptury, opisy produktów, porady technologiczne, koncepcje produkcji, filmy i animacje. Biblioteka jest dostępna na www.wp-haton.com

Dzielarka prezentowana jest na stoisku HERT, nr 80, pawilon 5, Targi Polagra Tech, Poznań 28.09-2.10.2014r. e-mail: marek.pogonowski@hert.pl, tel.507 088 500


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji