W „Mistrzu Branży” zapachniało świętami. Ponad 20 receptur, ciekawe pomysły na niestandardowe dekoracje, nowe orientalne smaki, jak daktyle. Wprowadzamy dużo magii do naszych sklepów, ale też sprawdzamy realny przepis na dobrą markę piekarni i dobrą szkołę zawodową. Zapraszamy serdecznie.
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyDlaczego marka jest tak ważna, nie tylko w święta Bożego Narodzenia, pisał już nasz autor i ekspert od marketingu Michał Rusek. Podkreślał, że stanowi ona wartość dodaną, która (trochę upraszczając) winduje ceny produktów. Ale to nie wszystko! O sile marki firm rodzinnych, tworzonych przez pokolenia, przekonujemy się każdego dnia i pewnie można by stworzyć ciekawą analizę pokazującą ewolucję naszej branży właśnie pod tym kątem. W tym wydaniu sprawdziliśmy, na jakich zasadach własną markę buduje warszawska rodzina Putków. Zapraszamy do ciekawej rozmowy ze Zbigniewem Putką i jego córką Zuzanną – czyli do spotkania z dojrzałą mądrością, przez którą przebijają młodzieńcze ideały, oraz młodzieńczym zaangażowaniem, w którym jest wiele mądrości.
‒ Proszę Pana, ja Panu dam chleb ‒ tutaj, z piekarni. Jeżeli w poniedziałek będzie nadal świeży, to, proszę bardzo, może Pan
o nas dobrze napisać. Jeżeli jednak chleb nie będzie się już nadawał do spożycia, proszę nie szczędzić słów krytyki... ‒ tak zaczyna się najnowszy tekst Jacka Balińskiego, który odwiedził mistrza piekarstwa Mariana Pozorka. Rzecz jednak nie dotyczy pieczywa Pana Pozorka, które zawsze jest znakomite, tylko jego Warszawskiego Muzeum Chleba. A co napisał nasz dziennikarz, koniecznie czytajcie na s. 12-14.
Zbliżające się święta to czas intensywnych przygotowań w piekarni i cukierni, ale też dylematów, co tym razem zaproponować klientom. Co nowego przygotować oprócz tradycyjnych serników, makowców, keksów? Czy warto spróbować naprawdę nowych smaków, jak nadzienie daktylowe? W drugiej części artykułu o daktylach pokazujemy szerokie zastosowanie tych orientalnych owoców w cukiernictwie na całym świecie. Zapytaliśmy też polskich cukierników, z czym łączą nowy smak i co wykreowali w zaciszu swoich pracowni.
Przygotowaliśmy również specjalny dodatek „Świąteczne receptury 2013”, czyli zbiór 24 sprawdzonych przepisów na smaczne wypieki. Nasi Czytelnicy znajdą tu receptury Mistrzów, jak i Uczniów! Warto nadmienić, że wszystkie propozycje biorą udział w naszym najnowszym internetowym plebiscycie, żeby powalczyć o miano najlepszej.
W świątecznym wydaniu proponujemy m.in.:
- Przepis na perfekcyjną "musztardówkę" - rozmowa z Ewą Nowicką, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spozywczego w Poznaniu. Dowiesz się, jak stworzyć nowoczesną szkołę dla cukierników, wędliniarzy piekarzy czy hotelarzy i jak to się stało, że dziś do tej szkoły zgłaszają się gimnazjaliści z czerwonym paskiem na świadectwie i rozpoczynają naukę od szkoły zawodowej.
- Wysycone cukrem - Piotr Ławrowski zdradza kulisy produkcji owoców kandyzowanych. Podaje również prosty przepis na ciekawą kandyzowaną dynię, akurat na Święta Bożego Narodzenia - warto spróbować!
- Anna Sacharczuk mówi NIE foremkowym choinkom z czekolady i proponuje oryginalny pomysł na niepowtarzalne drzewko bożonarodzeniowe na dekorację. Gwarantujemy, że w ten sposób nie uda się Wam zrobić dwóch takich samych choinek!
- Dekorowaniem świątecznych pierniczków delikatnymi cukrowymi koronkami zajmą się Małgorzata i Jacek Gajdzińscy z firmy Dekor Pol. Natomiast Karolina Ciesielska pokazuje krok po kroku, jak z suceksem zrobić piękne cukrowe kwiaty, które mogą posłużyć jako ozdoba na tort albo na świąteczny stół! Anna Daraż dała parę rad, jaką obrać taktykę w tortach rzeźbionych.
- Sprawdzimy, jaki sprzęt będzie niezbędny w rzemieślniczej produkcji pączków i gdzie leży sukces rogalikarki Universum w tekście Klasyka formowania i zwijania.
- W dziale "Sprzedaż i ekspozycja" zainteresują Was praktyczne rady Michała Ruska o tym, jak wprawić naszych konsumentów w dobry nastrój w przedświąteczny czas, czyli jak wprowadzić magię świąt w sklepach. Dla tych, którzy zastanawiają się nad otwarciem sklepu w sieci internetowej, ale wciąż się wahają, polecamy tekst Jak Tr@dycyjna otworzyła się na Internet.
- Jak nadążyć za szybko zmieniającymi się trendami w etykietach? Czy można drukować mniej etykiet w dobrej jakości
za niewielkie pieniądze? Odpowiedzi szukaj w coraz doskonalszym druku cyfrowym, a dokładnie w tekście: Szybka etykieta. Technika druku cyfrowego.
Spis treści Mistrz Branży listopad-grudzień 2013
Rozmowa Mistrza Branży
Putka® – rozmowa ze Zbigniewem Putką i Zuzanną Putką-Twardowską
Całe moje życie kręci się wokół chleba ‒ rozmowa z Marianem Pozorkiem
Efektywne zarządzanie
Kampania Społeczna: Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa
HACCP – przykazanie producenta żywności
Piekarnia w mieście (lub poza miastem). Lokalizacja cz. II
Edukacja
Przepis na perfekcyjną „musztardówę” – rozmowa z Ewą Nowicką, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Kulisy produkcji
Odpad czy surowiec wtórny? cz. II
Pieczywo w sklepie – świeże czy mrożone?
Święta z bakaliami
Wysycone cukrem
Klasyka formowania i zwijania – rogalikarka Universum
Skarby daktyli cz. II
Taktyka w tortach rzeźbionych
Bądź gotów na tłusty czwartek
Jak minął rok 2013 w firmie MASZ Gliwice
Receptury Mistrza
Czarny Las na świąteczny czas
Piernikowy torcik ze śliwką
Chałka na świąteczne śniadanie
Torcik wigilijny
Ciasto Toffi
Świąteczna kostka marcepanowo-korzenna
Choinka orzechowa
Ciasto czekoladowe
Chrupek ciasteczkowy
Ciastko z białym makiem
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Zimowy cud
Receptury Ucznia
Cynamonowa gwiazda
Piernikowe chatki
Bakaliowe ciasteczka świąteczne
Kremowe trójkąty
Ciasto orzechowe z powidłami
Domek z piernika
Bożonarodzeniowe toffi
Ciasto Shrek
Wigilijna kantyczka
Królowa śniegu
Imbirowy marchewkowiec
Stefanka świąteczna
Receptury/Tutorial
Pierniczki w cukrowych koronkach
Choinkowa alternatywa
Bukiecik na słodko
Ciasta na Trzech Króli
Sprzedaż i ekspozycja
Czekoladowy Londyn
Magia świąt, czyli psychologia sprzedaży
Szybka etykieta. Technika druku cyfrowego
Jak Tr@dycyjna otworzyła się na Internet
Dwa kroki do Twojego systemu sprzedażowego
Ważne informacje o GMO
Flash News (m.in.)
Relacja z World Chocolate Master 2013 z polskim akcentem. Opinie: naszego zawodnika Daniela Staronia, jurora Adama Sowy, Krzysztofa Ilnickiego (Barry Callebaut) oraz Bogdana Raszczyka (właściciela Cukierni, w której pracuje Daniel Raszczyk)
XI Warszawskie Święto Chleba – Kiermasz pełen chleba, ludzi i dobrej zabawy
Relacje z imprez branżowych: Dni Otwarte w firmie Cream, Polmarkus
Na Śląsku odkryto Piekarskie Perły 2013 (Ochotniczy Hufiec Pracy)
MAMZ w stylu angielskim
Prosto z rynku
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj
Mistrz Branży maj 2012 tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj
Mistrz Branży grudzień tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj
Mistrz Branży luty 2013 tutaj
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj
Mistrz Branży maj 2013 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj
Mistrz Branży październik 2013 tutaj
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty:
-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie