Jak co roku wybrano najlepszą bagietkę wypiekaną w stolicy Francji. Zwycięzca będzie zaopatrywał przez cały rok pałac prezydencki w pieczywo. W tym roku nagrodę zdobył Xavier Netry z piekarni „Utopie” w XI dzielnicy.
W Paryżu odbyła się 31 edycja konkursu na Najlepszą Bagietkę Stolicy. Zgłoszono aż 173 bagietki. Jury przewodniczył przedstawiciel merostwa: Nicolas Bonnet Oulaldj, odpowiedzialny za rozwój handlu i rzemiosła. Tradycyjnie oceniano jakość wypieczenia, smak, konsystencję miąższu, wygląd i napowietrzenie ciasta. Zwycięzca otrzymuje 4 000 euro nagrody. Mer Paryża – Anna Hidalgo wręczy nagrodę 7 maja podczas corocznego Święta Chleba. Piekarnia, która zdobyła w pierwsze miejsce, została założona w 2012 roku przez Erwan Blanche i Sébastien Bruno. To miejsce znane smakoszom i bardzo oblegane, zwłaszcza podczas week-endów. W 2016 została uznana za najlepszą piekarnię we Francji w programie stacji M6.
Lista 10 nagrodzonych piekarni, gdzie można kupić dobrej jakości bagietki:
1. Boulangerie Utopie – 20 rue Jean-Pierre Timbaud (11e)
2. Maison Doré – 29 rue Gay-Lussac (5e)
3. La Parisienne – 85 rue Saint-Dominique (7e)
4. Boulangerie Rougès – 45 avenue de Saint-Ouen (17e)
5. L’écrin gourmand – 15 avenue du Dr Arnold Netter (12e)
6. Boulangerie AA – 63 rue du Javelot (13e)
7. Boulangerie Paris and Co – 4 rue de la Convention (15e)
8. Maison M – 2 avenue de la Porte Didot (14e)