Jak co roku we Francji wybierano Najlepszego Croissanta Maślanego (Le Meilleur Croissant au Beurre). To jeden z najważniejszych konkursów w gastronomii francuskiego jeśli chodzi o wypieki z dziedziny viennoiserie.
zdjęcie: boulangerie-bakery.com
Tegoroczna, jesienną edycję, która miała miejsce w dniach od 9 do 11 października 2023 roku, wygrał Alexis Douine z regionu Auvergne – Rhône – Alpes. Ten prestiżowy konkurs jest organizowany przez Narodową Konfederację Francuskiego Cukiernictwa i Piekarnictwa (Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française). Jego cel to oddanie hołdu piekarnictwu rzemieślniczemu. Kandydaci tradycyjnie mieli 5 godzin na przygotowanie croissanta. Następnie sześciu członków jury, pod przewodnictwem Xavier Bordet, wybrało te najlepsze. Oceniano: wypieczenie, listkowanie, wygląd, smak, zapach, miąższ, kształt oraz higienę, organizację pracy oraz sposób wyrabiania ciasta francuskiego. Zwycięzca Alexis Douine pochodzi z Lyonu, z piekarni prowadzonej od pokoleń „Henri Gay” avenue du Point-du-Jour.