Croissant, obok bagietki, jest kulinarnym symbolem Paryża, a nawet całej Francji. To najchętniej kupowany wypiek z gatunku viennoiserie, tuż po pain au chocolat. Tak jak w przypadku bagietek są organizowane konkursy i rankingi na najlepsze rogaliki z ciasta listkowanego.
W 2023 roku najsamczniejszego croissanta maślanego możemy zjeść w piekarni „Chez Menier” w 19 dzielnicy stolicy. Jej właścicielem jest Éric Teboul. Tak zadecydowało jury, które degustowało 119 coissantów, oceniając ich smak, teksturę, kształt, nabłyszczenie i listkowanie. Wydarzenie miało miejsce w połowie maja br. podczas święta chleba, które corocznie w Paryżu.
Piekarnie z nagrodzonymi croissantami:
I. Éric Teboul, boulangerie „ Chez Meunier” – 185 rue de Crimée, 75 019 Paris
II. Thierry Rabineau, „ Boulangerie Moderne” – 16 rue des Fossés Saint-Jacques, 75 005 Paris
III. Cyril Daniel, „ Boulangerie M.Jacques” – 132 rue Saint-Maur, 75 011 Paris
źródło: https://parissecret.com/meilleurs-croissants-paris/