Międzynarodowa Unia Piekarzy i Cukierników wybrała podczas gali w Monachium Najlepszego Cukiernika na świecie. Po raz pierwszy została nim kobieta - Nina Métayer.
Nina Métayer nie jest debiutantką jeśli chodzi o prestiżowe nagrody. W roku 2016 i 2017 była wyróżniona jako najlepsza cukierniczka przez przewodnik Gault i Millau. Nina pochodzi z la Rochelle, ale pasją do piekarnictwa, bo to ono było na początku, „zaraziła” się podczas pobytu w Meksyku. Następnie w dalekiej Australii odkryła cukiernictwo i to ono stało się jej drogą zawodową. Po powrocie do Francji uczyła się w Ecole Ferrandi Paris. Tu zetknęła się ze sławnymi nazwiskami branżowymi: Yannickiem Alléno, Amandine Chaignot czy Jean-François Piège ucząc się pod ich okiem przygotowywania deserów. Krótko pracowała w paryskiej Café Pouchkine, by 2019 roku założyć własną kawiarnię i cukiernię: Délicatiserrie. Nina była także jurorką w prestiżowych konkursach - Bocuse d’Or i World Chocolate Masters. Nina lubi dzielić się swoją wiedzą. W tym celu stworzyła Petit Club i poprzez social media dzieli się wiedzą w temacie luksusowego cukiernictwa z innymi pasjonatami.
zdjęcie: ©Mathieu Salomé
Konkurs na Najlepszego Cukiernika na świecie 2023 roku miał miejsce pod koniec października br. Nagroda ta jest przyznawana na zasadzie nominacji przez każdy kraj swojego przedstawiciela, a następnie odbywają się wybory końcowe, podczas których jury głosuje spośród kandydatów, oceniając ich dokonania.