...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy VAT dla piekarzy i cukierników - zmiany na lepsze?

Różne stawki VAT dla pączków z różniącymi się nadzieniami? Tego typu absurdy znikną po wejściu w życie nowych stawek VAT, czyli 1 lipca 2020. Przeczytajcie jakie jeszcze zmiany czekają branżę.

Zmiany zapowiadane przez Ministerstwo Finansów miały być wprowadzone już w kwietniu br., jednak panująca pandemia i zamieszanie na rynku sprawiło, że data ta została przesunięta dopiero na teraz. Branża cukierniczo-piekarska, w przeciwieństwie do gastronomicznej może być spokojna - stawki VAT, które z dniem 1 lipca br. ulegną zmianie nie poszybują mocno w górę. Zamiast tego, przede wszystkim ulegną ujednoliceniu. Nowa matryca stawek podatku upraszcza sprawę identyfikowania obniżonych stawek VAT dotyczących całych działów klasyfikacji CN, a nie pojedynczych produktów, jak było dotychczas. Dzięki temu wreszcie nie będzie dochodzić do absurdalnych sytuacji, w których niemal identyczne produkty były objęte różną stawką, tylko dlatego, że miały nieco inne nadzienie. 

Co więcej, wiceminister finansów zaznaczył, że dzięki wprowadzeniu systemu tzw. Wiążącej Informacji Stawkowej, każdy podatnik będzie mógł uzyskać informację o prawidłowym przyporządkowaniu stawki. – To ważne zwłaszcza czasach niepewności związanej z pandemią COVID-19, jak obecnie. Wprowadza stabilizację w życiu gospodarczym – powiedział Sarnowski.

 


Co konkretnie się zmieni?

Zdrożeją wszelkie owoce morza oraz przyprawy nieprzetworzone (kumin, szafran, kmin). Potanieją za to owoce tropikalne (dotychczas 8%). Tym samym będą opodatkowane taką samą stawką jak reszta owoców, tj. 5%. Do tej samej liczby zostanie obniżona też stawka niektórych orzechów jadalnych. Podobnie 5%-ową stawką będzie teraz opodatkowane pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka. Do tej pory pieczywo i wyroby ciastkarskie były objęte aż trzema różnymi stawkami: 5, 8 i 23% - w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.

Stawka VAT na świeże ciastka i ciasta:

Wyroby sklasyfikowane do tej pory pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 będzie obejmował 5% VAT (bez względu na okres ich przydatności do spożycia). Są to: ciasta, ciastka, placki, tarty, gofry, bezy, naleśniki, crépes, paszteciki itp. świeże wyroby piekarskie, nawet bez dodatku środka słodzącego.

Stawka VAT na pieczywo:

Pieczywo sklasyfikowane pod symbolem 10.71.11 będzie opodatkowane stawką 5% (także bez względu na termin przydatności czy minimalny okres trwałości pieczywa).Są to wyroby takie jak: chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu.

Stawka VAT na słodkie herbatniki i pierniki:

Stawka VAT na tego typu wyroby pod numerem PKWiU 10.72.12 będzie również wynosiła 5%. Są to: pierniki i podobne wyroby, słodkie herbatnik,  gofry i wafle, wyroby waflowe oblane czekoladą, herbatniki  sandwiczowe, podwójne herbatniki z nadzieniem (typu markizy), wafle pikantne zawierające ser.


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji