W Paryżu we wrześniu 2023 roku otwarto cukiernię będącą hołdem dla włoskiego panettone. Włoski przysmak wypieka Francuz i jest w tym mistrzem.
Panettone to tradycyjna babka popularna we Włoszech, ale swoich smakoszy i mistrzów wypieków ma także we Francji. Jednym z nich jest znany cukiernik Christophe Louie, który jesienią tego roku otworzył cukiernię, gdzie panettone jest głównym wypiekiem. Cukiernia mieście się w Paryżu, w dzielnicy Le Marais. Kupimy tu nie tylko panettone, ale również inne włoskie słodkie wypieki. Christophe Louie zainteresował się panettone w 2018 roku. Szkolił się w l’École de Boulangerie Internationale oraz u mistrza tego wypieku Mauro Morandin. Louie wypieka panettone na zakwasie i to jest tajemnicą smaku jego babki. Zanim otworzył własną piekarnię pracował w innym, renomowanym miejscu: La Grande Épicerie de Paris. Pasję do pieczenia i gotowania wyniósł z domu rodzinnego. Uczył się w szkole hotelarskiej, a wprawy nabierał w znanych miejscach jak chociażby Le Meurice, Le Jules Verne, a potem wspomniana La Grande Épicerie w Paryżu, gdzie spędził 12 lat.
Perfekcjonista
W wywiadach Christophe Louie wspomina znanego piekarza Thierry’ego Delabre, dzięki któremu odkrył świat piekarnictwa i rolę zakwasu w wypiekach. Wypieka najczęściej panettone tradycyjne, niezwykle czasochłonne, bo zabierające 3 dni pracy, chociaż nie stroni od pewnych innowacji. W jego repertuarze piekarniczym jest panettone czekoladowe. Christophe Louie, jak na wytrawnego piekarza przystało, szczególną wagę przywiązuje do jakości składników. Na przykład wybierając czekoladę do panettone smakowego konsultował się z chocolatier Nicolas Berger, by uzyskać idealny smak czekoladowy.
Adres: 12 rue Dupetit-Thouars, 75003 Paris.
K.Sz.