...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Paryska kawiarnia z panettone już działa!

W Paryżu we wrześniu 2023 roku otwarto cukiernię będącą hołdem dla włoskiego panettone. Włoski przysmak wypieka Francuz i jest w tym mistrzem.

Panettone to tradycyjna babka popularna we Włoszech, ale swoich smakoszy i mistrzów wypieków ma także we Francji. Jednym z nich jest znany cukiernik Christophe Louie, który jesienią tego roku otworzył cukiernię, gdzie panettone jest głównym wypiekiem. Cukiernia mieście się w Paryżu, w dzielnicy Le Marais. Kupimy tu nie tylko panettone, ale również inne włoskie słodkie wypieki. Christophe Louie zainteresował się panettone w 2018 roku. Szkolił się w l’École de Boulangerie Internationale oraz u mistrza tego wypieku Mauro Morandin. Louie wypieka panettone na zakwasie i to jest tajemnicą smaku jego babki. Zanim otworzył własną piekarnię pracował w innym, renomowanym miejscu: La Grande Épicerie de Paris. Pasję do pieczenia i gotowania wyniósł z domu rodzinnego. Uczył się w szkole hotelarskiej, a wprawy nabierał w znanych miejscach jak chociażby Le Meurice, Le Jules Verne, a potem wspomniana La Grande Épicerie w Paryżu, gdzie spędził 12 lat. 

 


Perfekcjonista

W wywiadach Christophe Louie wspomina znanego piekarza Thierry’ego Delabre, dzięki któremu odkrył świat piekarnictwa i rolę zakwasu w wypiekach. Wypieka najczęściej panettone tradycyjne, niezwykle czasochłonne, bo zabierające 3 dni pracy, chociaż nie stroni od pewnych innowacji. W jego repertuarze piekarniczym jest panettone czekoladowe. Christophe Louie, jak na wytrawnego piekarza przystało, szczególną wagę przywiązuje do jakości składników. Na przykład wybierając czekoladę do panettone smakowego konsultował się z chocolatier Nicolas Berger, by uzyskać idealny smak czekoladowy. 

Adres: 12 rue  Dupetit-Thouars, 75003 Paris.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji